Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Duivel.

Maak je los van de schepselen, zodat je er helemaal van ontbloot bent. Want de duivel heeft op deze wereld niets dat hem toebehoort; hij komt daarom naakt ten strijde, zegt de heilige paus Gregorius. Als je gekleed met hem gaat vechten, zul je gauw op de grond terechtkomen, want hij heeft dan iets waar hij je aan vast kan grijpen.

Pas bij het gewetensonderzoek op voor de stomme duivel.

Verwarring. - Ik kwam te weten dat je oordeel onzeker werd. Opdat je me zou begrijpen, heb ik je geschreven: de duivel is heel lelijk, en omdat hij zeer gewiekst is, zorgt hij ervoor dat we zijn horens niet te zien krijgen. Hij valt niet frontaal aan.

- Daarom komt hij zo vaak in de vermomming van het edele, en zelfs van het geestelijke.

Het non serviam, ik wil niet dienen, van Satan is te vruchtbaar geweest. - Voel je niet de edelmoedige prikkel om iedere dag, met de wil tot gebed en werk, een serviam - ik zal U dienen, ik zal U trouw zijn - te zeggen, dat in vruchtbaarheid die oproep tot rebellie overtreft?

We moeten de “sleur” mijden als de duivel zelf. - Het grote middel om niet in deze afgrond, het graf van de echte vroomheid, te vallen, is je voortdurend de tegenwoordigheid van God bewust te maken.

Zoek op het moment van de beproeving hulp bij je engelbewaarder. Hij zal je tegen de duivel beschermen en je heilige gedachten ingeven.

Je vraagt me, waarom ik er steeds weer op aandring dat je dagelijks wijwater gebruikt. - Daarvoor zou ik je veel redenen kunnen opgeven. Die, welke de heilige Teresia van Avila aanvoert, zal zeker voldoende zijn: “Voor niets gaan de duivels zo snel op de vlucht, zonder terug te komen, als voor wijwater”.

Met wat voor een misdadige scherpzinnigheid argumenteert Satan tegen ons katholiek geloof!

Maar laten wij hem steeds zeggen, zonder in discussie te treden: ik ben een zoon van de Kerk.

De wereld, de duivel en het vlees zijn als drie avonturiers die gebruik maken van de zwakheid van het onbeteugelde in je binnenste. Zij willen dat je, in ruil voor het waardeloos klatergoud van een pretje, hun het zuivere goud, de parels, de briljanten en de robijnen geeft, die gedrenkt zijn in het levende en verlossende bloed van jouw God en die het losgeld en de schat zijn van je eeuwigheid.

Je zegt dat in je innerlijk naast elkaar bestaan: water en vuur, kou en warmte, hartstochten en God: een kaars brandend voor de heilige Michaël en een andere voor de duivel.

Je kunt gerust zijn: zolang je de strijd niet opgeeft, branden er geen twee kaarsen, maar één, die voor de aartsengel.

Luister, jij die tot over je oren in de wetenschap steekt: jouw wetenschap kan het werken van de duivelse machten niet loochenen. Mijn Moeder, de heilige Kerk, heeft haar priesters jarenlang gevraagd om dagelijks aan de voet van het altaar de heilige Michaël aan te roepen contra nequitiam et insidias diaboli - tegen de boosheid en de listen van de duivel. En dit gebed is bovendien een prijzenswaardige persoonlijke devotie.

Bid voortdurend om de volharding voor jezelf en voor je broeders in het apostolaat; want onze tegenstander, de duivel, weet maar al te goed dat jullie zijn grote vijanden zijn… En hoe verheugt hij zich over ieder van jullie die ten val komt!

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift