Lijst van punten

Er zijn 7 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Duivel.

Je hebt me gevraagd hoe je in de dagelijkse strijd kunt overwinnen en ik heb je geantwoord: als je je hart opent, vertel dan eerst datgene waarvan je het liefst hebt dat niemand het te weten komt. Zo wordt de duivel altijd overwonnen.

Wees duidelijk en eenvoudig. Open je hart helemaal, zodat de zon van de Liefde van God tot in de verste hoekjes kan doordringen!

Als de stomme duivel - waarover in het evangelie gesproken wordt - in je ziel weet binnen te dringen, zal hij daar alles kapot maken. Als hij er echter onmiddellijk uitgezet wordt komt alles goed; men gaat dan gewoon verder en zal gelukkig zijn.

Een vast voornemen: een fijngevoelige 'meedogenloze oprechtheid' in de geestelijke leiding… en dat vanaf het eerste moment.

Bid vol overtuiging met de psalmist: “Heer, Gij zijt mijn toevlucht en mijn sterkte, in U stel ik mijn vertrouwen!”

Ik garandeer je dat Hij je - bij bekoringen en… als je valt! - zal behoeden voor de hinderlagen van de 'duivel van de rijpere leeftijd', wanneer jaren en deugden in jou gerijpt zouden moeten zijn en je uit ervaring zou moeten weten dat alleen Hij de Sterkte is.

Je wordt bestormd door twijfels en bekoringen, die zich aantrekkelijk voordoen.

Ik luister graag naar je redenering: het is duidelijk dat de duivel je als een vijand beschouwt en dat de genade van God je niet in de steek laat. Ga zo verder!

Het lijkt dat er rust heerst, maar de vijand van God slaapt niet…

Maar het Hart van Jezus waakt ook! Daar vertrouw ik op.

De duivel tracht ons van God af te houden. Als je je door hem laat overheersen zullen fatsoenlijke mensen zich van je distantiëren, omdat zij zich terugtrekken van de vrienden van de duivel, of van mensen die zich door de duivel laten beheersen.

Gemanipuleerd door de niet aflatende haat van de satan, zijn de vijanden van God en van zijn Kerk ononderbroken in actie en plannen aan het smeden.

Met een 'voorbeeldige' volharding vormen zij hun kaders, houden zij hun scholen in stand en trainen zij hun leiders en opruiers. Op een heimelijke - maar doeltreffende - manier verspreiden zij hun ideeën en besmetten zij de gezinnen en de werkvloeren met het zaad dat iedere godsdienstigheid verstikt.

Wat moeten wij, christenen, dan wel niet doen om God altijd in waarheid te dienen?

Verwijzingen naar de H. Schrift