Lijst van punten

Er zijn 6 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Egoïsme.

Het huwelijk is voor de gewone soldaten, en niet voor de officieren van Christus' leger. - Terwijl het eten een noodzaak is voor ieder als individu, is de voortplanting slechts een noodzaak voor de soort, waaraan afzonderlijke personen zich kunnen onttrekken.

Je verlangt naar kinderen?… Welnu, we zúllen kinderen krijgen, veel kinderen, en een onuitwisbaar spoor van licht achterlaten, als we verzaken aan het egoïsme van het vlees.

Het betrekkelijke en armzalige geluk van de egoïst die zich opsluit in zijn ivoren toren, in zijn pantser, is in deze wereld niet moeilijk te verkrijgen. - Maar het geluk van de egoïst is onbestendig.

Wil je voor deze karikatuur van de hemel afzien van het Geluk van de Heerlijkheid, die geen einde kent?

Je bent berekenend. - Zeg me niet dat je jong bent, want de jeugd geeft alles wat ze heeft: ze geeft zichzelf, zonder voorbehoud.

Egoïst. - Je denkt alleen maar aan “jezelf”. - Het lijkt wel, of je niet in staat bent je de broederlijke gevoelens van Christus eigen te maken: je ziet anderen niet als broeders, maar als springplanken.

Ik voorzie je volledige mislukking. - En wanneer je in de put zit, zul je van de anderen die naastenliefde verwachten, die je nu zelf niet wilt beoefenen.

Als je je toch eens voornam om God “in ernst” te dienen: met dezelfde ijver, waarmee je je eerzucht, je ijdelheid en je zinnelijkheid dient!…

Die botsingen met het egoïsme van de wereld zullen je de broederlijke naastenliefde van de jouwen des te meer doen waarderen.