Lijst van punten

Er zijn 10 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Eenheid van leven.

Ik zou willen dat je gedrag en je gesprekken zodanig waren, dat allen die je zien of horen spreken, zouden kunnen zeggen: die leest het leven van Jezus Christus.

Actie is niets waard zonder gebed; het gebed krijgt waarde door het offer.

Eerst het gebed; vervolgens de boete; op de derde plaats, pas op de “derde plaats” de actie.

Een mens van gebed zei: Jezus moet het doel van ons gebed zijn, de Liefde van ons hart, het onderwerp van ons gesprek en het voorbeeld van ons handelen.

Alleen! - Je bent niet alleen. Van veraf houden we je voortdurend gezelschap. - Bovendien, gevestigd in jouw ziel, wanneer die in staat van genade is, geeft de heilige Geest, - God-met-jou -, steeds meer een bovennatuurlijke grondtoon aan al je gedachten, verlangens en werken.

Ongodsdienstigheid. Neutraliteit. - Oude mythen, die zich steeds weer als nieuw trachten voor te doen.

Heb je wel eens de moeite genomen te bedenken, hoe absurd het zou zijn, je katholiciteit af te geven bij het binnengaan van een universiteit, een vakbond, een congreszaal of het parlement, zoals je een hoed afgeeft aan de garderobe?

Als een varken (om het beest bij zijn naam te noemen!) het meest uitgezochte gerecht eet, dan wordt dat in het beste geval omgezet in varkensvlees.

Laten we engelen zijn om de gedachten, die we in ons opnemen te veredelen. - Laten we tenminste mensen zijn om het voedsel althans om te zetten in sterke en mooie spieren of misschien in een machtig brein…, dat in staat is God te erkennen en te aanbidden. - Maar… laten we geen beesten zijn, zoals zovelen!

Ondanks zichzelf doen vele valse apostelen goed aan de massa, aan het volk, door de eigen kracht van de leer van Jezus die ze prediken, ofschoon ze er niet naar leven.

Maar dit goede weegt niet op tegen het enorme en onmiskenbare kwaad dat zij aanrichten, door zielen van leiders en apostelen te doden, omdat die zich met walging afwenden van hen die zelf niet doen wat ze aan anderen voorhouden.

Daarom mogen zij, mannen noch vrouwen, nooit als leiders voorop gaan lopen, als ze niet van plan zijn een onberispelijk leven te leiden.

Geloof. - Het is treurig te zien, hoeveel christenen er de mond van vol hebben, maar er in hun leven zo bitter weinig van terechtbrengen!

- Alsof het geloof een deugd was, alleen bestemd om gepredikt en niet om beoefend te worden.

Het is nutteloos je in zoveel uiterlijke activiteiten te storten, als je de Liefde niet hebt. - Dat is hetzelfde als naaien met een naald zonder draad.

Hoe jammer zou het zijn, als je uiteindelijk “jouw” apostolaat beoefend had en niet “Zijn” Apostolaat!