Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Eenheid van leven.

Luister goed naar me en vertel het verder door: christendom is Liefde; de omgang met God is een buitengewoon positief gesprek; de zorg voor anderen - het apostolaat - is geen luxe-artikel of de bezigheid van een enkeling.

Nu je dit eenmaal weet moet je vol vreugde zijn, omdat je leven een volledig nieuwe zin heeft gekregen. En wees consequent!

Zeg me niet dat je zorgt voor je innerlijk leven als je niet intens en zonder ophouden het apostolaat beoefent: de Heer - met Wie je zegt om te gaan - wil dat alle mensen gered worden.

Christus heeft hoge verwachtingen van je werk. Maar je zult op zoek moeten gaan naar zielen, zoals de goede Herder achter het honderdste schaap aanging: zonder te wachten tot je geroepen wordt. Maak verder gebruik van je vrienden om goed aan anderen te doen: niemand mag zich op zijn gemak voelen - zeg dat tegen ieder van je vrienden - als hij weliswaar zelf vervuld is van zijn geestelijk leven, maar niet overloopt van apostolische ijver.

Godsdienst kan niet losgemaakt worden van het leven, noch in het denken, noch in alledaagse werkelijkheid.

Ik begrijp je heel goed als je over je apostolaat schrijft: “Ik ga nu drie uur in gebed met mijn natuurkundeboek. Dat zal een bombardement zijn om de - stelling - aan de andere kant van de tafel hier in de bibliotheek tot - overgave - te brengen - U kent hem nog wel van de keer dat U hier was.”

Ik herinner me de blijdschap waarmee je reageerde toen je van me hoorde dat er geen kloof hoeft te zijn tussen gebed en werk.

Neem geen aanstoot aan slechte christenen die wel druk in de weer zijn, maar niet praktizeren. De Heer - schrijft de Apostel - “zal iedereen loon naar werken geven”: jou naar jouw werk en mij naar het mijne.

Als jij en ik besluiten dat wij ons best zullen doen, zijn er meteen al weer twee schooiers minder op de wereld.

Je zegt dat je katholiek bent - Daarom vind ik het erg om te constateren dat je overtuiging niet zó sterk is, dat je een katholicisme van de daad beoefent, continu en zonder enig voorbehoud.

Vaak komt de waarheid ons zo onwaarschijnlijk over - vooral omdat zij een consequente levenshouding vraagt.

Doe niet zo onnozel! Het kan nooit fanatisme zijn om iedere dag de waarheid beter te willen leren kennen, er meer van te willen houden en haar overtuigder te willen verdedigen. Want je hoort de waarheid te leren kennen, ervan te houden en haar te verdedigen.

Integendeel - ik ben niet bang om dat zo te zeggen - wie zich tegen deze logische gedragswijze verzet vervalt tot sektarisme, in naam van een valse vrijheid.

Het is makkelijk - dat was het al in de tijd van Christus - om nee te zeggen, om een geloofswaarheid te ontkennen of ter discussie te stellen. Jij, die van jezelf zegt dat je katholiek bent, moet uitgaan van het - ja.

Later zul je door de zaken te bestuderen je zekerheid met redenen kunnen onderbouwen en zien dat er geen tegenstelling is - en ook niet kan zijn - tussen de Waarheid en de wetenschap, tussen de Waarheid en het leven.

Laat je taak niet in de steek, ga niet van je weg af, ook al moet je omgaan met mensen die vol zitten met vooroordelen en die doen of je verplicht bent bij je redeneringen en bij het gebruik van bepaalde termen hun gedrag en hun stellingen als maatstaf te nemen.

Doe je best dat ze je begrijpen, maar als dat niet lukt, ga dan gewoon verder.

Je had hem je idealen en je overtuigde, zekere gedragslijn als katholiek uitgelegd en het leek dat hij je weg had begrepen. Maar later ging je eraan twijfelen of zijn begrip niet door zijn moreel ongeordende gewoonten zou worden verstikt

Zoek hem nog eens op en maak hem duidelijk, dat je de waarheid aanvaardt om ernaar te leven, of om te proberen ernaar te leven.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift