Lijst van punten

Er zijn 8 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Liefde tot God → met daden beminnen.

Je hebt me geschreven: “Bidden is spreken met God. Maar waarover?” - Waarover? Over Hem, over jezelf: je vreugden, je verdriet, je successen en mislukkingen, je edele ambities, je dagelijkse zorgen…, je zwakheden! Je dankbaarheid en je wensen, je Liefde en je eerherstel.

Kortom: Hem kennen en jezelf kennen: met Hem omgaan!

Je weet, dat er “evangelische raden” zijn. Die te volgen is een verfijning van de liefde. - Men zegt, dat het een weg voor weinigen is. - Soms denk ik, dat het een weg voor velen zou kunnen zijn.

Je spreekt me van “heldhaftig” sterven. - Geloof je niet dat het “heldhaftiger” is, onopgemerkt te sterven, in een goed bed, als een burger…, maar aan de Liefde?

Doe alles uit liefde. - Dan zijn er geen kleine dingen: alles wordt groot. - De volharding in de kleine dingen, uit liefde, is heldhaftigheid.

Hoe waardevol is een geringe daad, verricht uit liefde!

Heb je niet gezien uit wat voor “kleinigheden” de menselijke liefde bestaat? - Welnu, de goddelijke Liefde bestaat ook uit “kleinigheden”.

Soms voelen wij ons geneigd daden van kleine kinderen te stellen. - In de ogen van God zijn het bekoorlijke attenties. En zolang het geen sleur wordt, zijn deze kleine werken uiteraard vruchtbaar, zoals de Liefde altijd vruchtbaar is.

Men vertelt van iemand die in het gebed tot de Heer zei: “Jezus, ik bemin U”, en dat hij van de hemel dit antwoord kreeg: “Liefde blijkt uit daden en niet uit mooie woorden.”

Overweeg, of ook jij misschien niet dit liefdevolle verwijt verdiend hebt.