Lijst van punten

Er zijn 9 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Liefde tot God → met het hart.

Je hebt me aan het lachen gemaakt met je ongeduldige bidden. - Je zei Hem: “Ik wil niet oud worden, Jezus… dan moet ik nog zo lang wachten voor ik U kan zien! Later is mijn hart misschien niet meer zo onstuimig als nu. Later lijkt mij te laat. Nu kan mijn vereniging met U inniger zijn, omdat ik U bemin met de frisse, zuivere liefde van de jeugd”.

Jezus is niet tevreden als Hij je hart moet “delen” met anderen: Hij wil alles voor zich!

Je wilt je niet onderwerpen aan de Wil van God…, daarentegen wil je wel dansen naar de pijpen van het eerste het beste schepsel.

Zet de dingen niet op hun kop: als God zichzelf aan je geeft, waarom moet jij je dan zozeer aan de schepselen hechten?

Je deelt je tederheid al te kwistig uit. - Ik zeg je: liefde voor je naasten, já, altijd. Maar - luister goed, apostel - dat andere gevoel dat de Heer zelf in je hart heeft opgewekt, is voor Christus, en alléén voor Hem. - Bovendien, is het niet zo, dat bij het wegnemen van een grendel van je hart, (zeven heb je er nodig), meer dan eens een wolkje van twijfel bleef hangen aan je bovennatuurlijke horizon?… en je vraagt je, ondanks je goede bedoelingen, gekweld af: ben ik niet te ver gegaan in mijn uitingen van genegenheid?

Hoe gaat het met dat hart? - Word nou niet ongerust: de heiligen, die net als jij en ik heel gewone en normale wezens waren, voelden net zo goed die “natuurlijke” neigingen. En als zij ze niet gevoeld hadden, dan zou hun “bovennatuurlijke” reactie, om hun hart - lichaam en ziel - te bewaren voor God in plaats van het te geven aan een schepsel, weinig verdiensten hebben gehad.

Daarom meen ik, dat de zwakheid van het hart geen belemmering behoeft te zijn voor een vastbesloten en liefhebbend mens, wanneer hij eenmaal de weg gezien heeft.

De Liefde… is een liefde waard!

Een vriend is een schat. - Maar wat is dan wel… dé Vriend! Waar je schat is, daar is ook je hart.

Goed kind: zeg Jezus vele keren in de loop van de dag: ik houd van U, ik houd van U, ik houd van U…