Lijst van punten

Er zijn 6 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Liefde tot God → versterving.

Laten wij in dit arme leven van nu de kelk van pijn en smart tot de laatste druppel leegdrinken. - Wát maakt het uit om tien, twintig, vijftig jaar te lijden…, als daarna voor altijd de hemel komt, voor altijd…, voor altijd!

En bovenal - beter nog dan om de hierboven neergeschreven reden: propter retributionem, vanwege het loon -, wat gééft het te lijden als men dat doet om te troosten, om welgevallig te zijn aan God onze Heer, in de geest van herstel, verenigd met Hem in het dragen van Zijn Kruis; kortom: als men lijdt uit Liefde?…

De Christus die jij ziet, is Jezus niet, maar alleen het armzalige beeld dat zich voor jouw vertroebelde ogen gevormd heeft… - Zuiver je. Verhelder je blik door nederigheid en boete. Dan… zal de klaarheid van de Liefde je niet ontbreken en je zult een volmaakte zienswijze krijgen. Het beeld dat je dan krijgt, zal werkelijk het beeld van Hem zijn!

Wat zijn de mensen toch bang voor boetedoening! Als ze dát wat ze doen voor de schijn van de wereld, zouden doen met gezuiverde intentie, voor God…, wat zouden sommigen dan heilig kunnen zijn!

Redenen om boete te doen? Voldoening, eerherstel, bede, dankzegging: allemaal middelen om vooruit te komen…: voor jou, voor mij, voor anderen, voor je familie, voor je land, voor de Kerk… En nog duizend redenen meer.

Maak je niet ongerust wanneer je boos wordt bij het doen van die kleine dingen die Hij je vraagt. - Later zul je leren glimlachen…

Zie je niet hoe ongaarne het ongecompliceerde kind, het snoepje dat het in de hand houdt, aan zijn vader geeft die het op de proef wil stellen? - Maar het kind geeft het: de liefde heeft overwonnen.

Een speldeprik. - En nog een. En weer een. - Verdraag ze! Zie je niet dat je zo klein bent, dat je in je leven - op jouw kleine weg - alleen maar kleine kruisen opofferen kunt?

Bovendien, stel je voor: het ene kruis op het andere, een speldeprik… en nog een…, wat een berg!

Uiteindelijk, kind, heb je iets heel groots gepresteerd: liefhebben.