Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Tegenslagen → houding bij tegenspoed.

Verspil je kracht en je tijd, die aan God toebehoren, niet met het gooien van stenen naar de honden die je onderweg aanblaffen. Negeer ze.

Werp de scrupules van je af, die je van de vrede beroven. - Wat de ziel van haar vrede berooft, komt niet van God.

Wanneer God bij je komt, zul je de waarheid bemerken van de groet: Vrede geef Ik u…, vrede laat Ik u…, de vrede zij met u… En dit zelfs te midden van de tegenspoed.

Maak er een gewoonte van, gedurende de dag je hart dikwijls in dankbaarheid tot God te verheffen. - Omdat Hij je dit of dat geeft. - Omdat men je geminacht heeft. - Omdat je niet hebt wat je nodig hebt, of omdat je het wel hebt.

Omdat Hij zijn Moeder, die ook jouw Moeder is, zo mooi maakte. - Omdat Hij de zon geschapen heeft en de maan en dat dier en die plant daar. - Omdat Hij die mens zo welsprekend heeft gemaakt en jou stroef van taal…

Dank Hem voor alles, want alles is goed.

De oorlog! - De oorlog heeft een bovennatuurlijk doel, zeg je, dat de wereld onbekend is: de oorlog is voor ons geweest…

De oorlog is de grootste hindernis die het simpel volgen van de gemakkelijke weg belet. - Desondanks zullen we hem op den duur moeten liefhebben zoals een kloosterling zijn boetegesel.

Dát daar was een mislukking, een ramp, want je verloor onze geest. - Je weet toch dat, bovennatuurlijk gesproken, de uitslag - overwinning of nederlaag: om het even! - slechts één naam heeft: succes.

Wat doet het ertoe, dat heel de wereld met al haar macht tegen je is? Ga gewoon door!…

- Herhaal de woorden van de psalm: “De Heer is mijn licht en mijn heil, wie zou ik vrezen? Si consistant adversum me castra, non timebit cor meum. - Zelfs al omsingelen mij de vijanden, mijn hart kent geen vrees”.

Akkoord, die persoon heeft je slecht behandeld. - Maar: heb jij God niet slechter behandeld?

Overal waar U, Jezus, langs komt, blijft geen hart onverschillig. - U wordt of bemind, of gehaat.

Als een echte apostel U navolgt en zijn plicht doet, moet ik me dan verwonderen - daar hij immers een andere Christus is - dat hij soortgelijke gevoelens van afkeer of genegenheid oproept?

Alweer…: Ze hebben gezegd, ze hebben geschreven…: ervoor, ertegen…: met minder of met meer goede wil…: insinuaties en laster. Lofredes en toejuichingen. Zinnige en onzinnige dingen…

- Dwaas, grote dwaas! Zolang je recht op je doel afgaat, hoofd en hart bedwelmd door God, wat kan het je dan schelen of de storm raast, de krekel tsjirpt, of er geloeid wordt, geknord of gehinnikt?… Bovendien…, er is niets aan te doen: je kunt geen ijzer met handen breken.

Ze hebben hun tong geroerd, en je hebt geleden onder de minachting. Dit heeft je temeer gekwetst, omdat je er niet op verdacht was.

Je bovennatuurlijke reactie moet zijn: vergeven. - En zelfs om vergiffenis vragen. En van deze ervaring profiteren, om innerlijk meer van de schepselen los te komen.

Wanneer het lijden en de verachting komen…, het Kruis, moet je bedenken: wat is dit in vergelijking met wat ik verdien?

Heb je te kampen met grote tegenspoed? - Heb je grote moeilijkheden? Zeg dan langzaam, woord voor woord, bijna proevend, dit krachtige en mannelijke gebed:

“Moge de zeer rechtvaardige en beminnelijke wil van God gedaan, vervuld, geprezen en eeuwig verheerlijkt worden boven alle dingen. - Amen. - Amen”.

Ik verzeker je, dat je de vrede zult vinden.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift