Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Tegenslagen → houding bij tegenspoed.

Begrijpen ze je niet? - Hij was de Waarheid en het Licht, maar ook de zijnen begrepen Hem niet. - Zoals ik al vaak heb gedaan, herinner ik je opnieuw aan de woorden van de Heer: “de leerling staat niet boven zijn Meester”.

Voor een kind van God zijn tegenspraak en laster, net als voor een soldaat, wonden die hij op het slagveld oploopt.

Ze kletsen over je - Wat kan je je goede naam schelen?

Heb in ieder geval geen schaamte of medelijden met jezelf, maar met hen: met degenen die je mishandelen.

Wat zou er minder neurasthenie en hysterie zijn, als men - tegelijk met de katholieke leer - zou onderrichten hoe men werkelijk als christen zou moeten leven: door God lief te hebben en tegenslagen te kunnen accepteren als een zegening die uit zijn hand komt!

Het overtuigd zijn van je inferieure kwaliteit - dat is namelijk zelfkennis - zal een bovennatuurlijke reactie in je teweegbrengen. Hoe langer hoe meer zullen vreugde en vrede in je ziel wortel gaan schieten als je vernederd wordt, geminacht, belasterd.

In die gevallen zul je na je fiat - Heer, Uw Wil geschiede! - moeten denken: “Is dat alles wat hij heeft gezegd? Het is duidelijk dat hij me niet kent, anders zou hij het daar niet bij hebben gelaten.”

Omdat je ervan overtuigd bent dat je een slechtere behandeling had verdiend, zal je dankbaar zijn tegenover die persoon en blij zijn met wat een ander verdriet zou doen.

“Zolang ze me maar niet dwingen tot zonde!” - Dit was het stevige commentaar van een arme man die door machtige vijanden bijna geruïneerd was in zijn persoonlijke leven en in zijn menselijke en christelijke ambities.

-Overdenk dit eens en leer er iets uit: zolang ze me maar geen kwaad laten doen!

Ze hebben niet erkend wat jij je - recht - noemt en wat ik heb vertaald met je - recht op hoogmoed - Arme stakker! - Omdat je niet op kon tegen die machtige aanvaller, voelde je het schrijnen alsof je honderd oorvijgen had gekregen. - En desondanks leer je nog niet jezelf te vernederen.

Nu is het je geweten dat tegen je aanvoert, dat je hoogmoedig bent - en laf. - Dank God dat je je - plicht tot nederigheid - al begint te voelen.

Zelfs als alles in elkaar stort en afgelopen is, zelfs als alles tegen je verwachtingen ingaat, als alles vreselijk tegenzit, schiet je er niets mee op als je je uit je evenwicht laat brengen. Bovendien moet je maar eens denken aan het vertrouwvolle gebed van de profeet: “De Heer is onze Rechter, de Heer is onze Wetgever, de Heer is onze Koning; Hij zal ons redden”.

Bid dat elke dag vurig, om je gedrag te voegen naar de plannen van de Voorzienigheid die ons leidt naar ons heil.

Ik heb, in de hoop dat je in die tijd van harde en onrechtvaardige tegenspraak je innerlijke vrede niet zou verliezen, toen eens tegen je gezegd,: “Als ze onze hersens inslaan, doen we of er niets aan de hand is: dan maar met ingeslagen hersens”.

Maak je niet druk om die kritiek, die praatjes: we zijn wel bezig aan een werk van God, maar we zijn toch maar mensen - En het is logisch dat we bij het gaan stof van de weg doen opwaaien.

Wat je niet kunt hebben, wat je kwetst - doe daar je voordeel mee om jezelf te louteren en als het nodig mocht zijn, jezelf te corrigeren.

Roddelen, zeggen ze, is heel menselijk. - Ik heb daarop als antwoord gegeven: we moeten op een goddelijke manier leven.

Het kwaadaardige of lichtvaardig uitgesproken woord van een enkel mens kan de meningsvorming beïnvloeden en zelfs een mode doen ontstaan om kwaad van iemand te spreken - Vervolgens gaat die kwaadsprekerij van beneden naar boven, komt in de hoogste sferen en condenseert daar misschien wel tot een donkere wolk.

Maar als het slachtoffer een ziel van God is, lossen die wolken zich op in een vruchtbare bui, wat er ook gebeurt; en de Heer zorgt er wel voor, dat het slachtoffer geprezen wordt in datgene waarin zij hem wilden vernederen of belasteren.

Wees op je hoede voor de verspreiders van laster en insinuaties, wat door sommigen wordt geaccepteerd omdat ze niet nadenken en door anderen omdat ze te kwader trouw zijn. Ze zaaien zo onrust in hun omgeving en vergiftigen de openbare mening.

Er zijn omstandigheden waarin de ware naastenliefde vereist dat dergelijke wandaden en degenen die dat bevorderen, aan de kaak worden gesteld. Anders kunnen zij zowel als degenen die het horen, gaan denken: wie zwijgt, stemt toe.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift