Lijst van punten

Er zijn 11 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Tegenslagen → houding bij tegenspoed.

Als je geen moeilijkheden ondervindt bij je werk, dan heeft het geen aantrekkingskracht…, noch menselijk, noch bovennatuurlijk. Als je een spijker in de muur slaat en daarbij geen weerstand ondervindt, wat kun je daar dan aan ophangen?

“Toen Herodes dit hoorde - dat de Koning ter wereld gekomen was -, werd hij zeer verontrust, en met hem heel Jeruzalem.”

Zo is het leven! Hetzelfde gebeurt nu. Bij de grootheid van God, die zich op allerlei manieren manifesteert, zijn er mensen - ook mensen met een hoge positie - die verontrust raken… omdat zij God niet ten volle beminnen; omdat ze Hem niet echt willen ontmoeten; omdat zij zijn influisteringen niet willen opvolgen. Ze vormen een hindernis op de goddelijke weg.

Wees daarvoor gewaarschuwd en ga gewoon door. Maak je geen zorgen, zoek de Heer, bid… en Hij zal overwinnen.

Kind, zei ik je uit volle overtuiging, ik sluit mijn ogen niet voor de 'hindernissen' waarop wij zullen stuiten als we andere apostelen willen aansteken met onze 'dwaasheid'. Sommige zullen misschien onoverkomelijk lijken…, maar inter medium montium pertransibunt aquae, door de bergen vindt het water zijn weg. Wij zullen die hindernissen overwinnen, want de bovennatuurlijke bezieling en het vuur van onze ijver zullen de bergen doorboren.

God verwacht dat je weet te incasseren als je vernederd wordt in dingen die niet van belang zijn en die de waarheid geen geweld aandoen. Ben je daartoe in staat? Nee? Dan bemin je de deugd van de nederigheid niet!

Als je ergens hard door getroffen wordt, als je een Kruis te dragen krijgt, moet je daar niet over inzitten, maar de Heer juist met een opgewekt gezicht bedanken.

Wat doet het pijn geminacht te worden, ook als je er helemaal voor open staat!

Maak je geen zorgen, maar offer het aan God op.

In silentio et in spe erit fortitudo vestra, in zwijgen en in vertrouwen zal uw kracht liggen… verzekert de Heer de zijnen. Zwijgen en vertrouwen: twee belangrijke wapens in tijden van tegenspoed, wanneer de mensen weigeren je te helpen.

Het lijden verdragen zonder te klagen - kijk naar het heilig lijden en sterven van Jezus -, is een maat voor de liefde.

Denk er eens over na hoe goed het je gedaan heeft dat er mensen waren die je dwarszaten of je probeerden dwars te zitten.

Anderen zullen deze mensen hun vijanden noemen. Maar volg jij de heiligen tenminste daarin na, dat je de mensen die jou slecht behandeld hebben - je bent ook weer niet zo belangrijk dat je van vijanden kunt spreken - als je 'weldoeners' ziet. Als je hen vaak aanbeveelt bij God, zul je hen zelfs sympathiek gaan vinden.

Kind, luister eens: wees blij wanneer men je slecht behandelt en je goede naam door het slijk haalt; wanneer velen zich over je opwinden en het in de mode is je te bespuwen, omdat je in hun ogen omnium peripsema, het slijk der aarde bent…

Dat is moeilijk, heel moeilijk zelfs. Het is hard, totdat iemand uiteindelijk naar het tabernakel gaat en - wetend dat men hem beschouwt als drek, als een armzalige worm - in alle oprechtheid zegt: “Heer, als Gij mijn eer niet nodig hebt, waarom zou ik die dan willen?”

Pas dan ervaart een kind van God wat het betekent gelukkig te zijn: als het, van alles beroofd, tot deze totale overgave komt, een overgave uit liefde, gebaseerd op versterving en lijden.

Sterk je geest door boetedoening, opdat je bij tegenslagen nooit de moed verliest.

Roep je engelbewaarder aan bij grote of kleine moeilijkheden, of als je iets nodig hebt. Hij kan de moeilijkheden met Jezus oplossen, of je de gevraagde dienst verlenen.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift