Lijst van punten

Er zijn 7 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Hoop → vertrouwensvolle strijd .

Groei tegen de verdrukking in. - De genade van de Heer zal je niet ontbreken: inter medium montium pertransibunt aquae! Je zult je door het gebergte een weg banen!

Wat geeft het dat je je activiteiten wat moet inperken, als je later, als een veer die gespannen werd, veel verder zult komen dan je ooit gedroomd had?

Voel je niet aan, dat meer vrede en een grotere eenheid met God je deel zullen zijn, zodra je beantwoordt aan die buitengewone genade die een totale onthechting van je eist?

- Vecht voor Hem, om Hem te behagen, maar versterk je hoop.

Moed houden! Jíj… speelt het best klaar. - Zie eens, wat de genade van God gemaakt heeft van die slaperige en laffe Petrus die Hem verloochend had…, en van Paulus, die haatdragende en fanatieke vervolger.

Deze verwarring van je geest en de verleiding die je belaagt, zijn als een blinddoek voor de ogen van je ziel.

Je tast in het duister. - Geef je hardnekkige pogen om alleen te gaan op. Want alléén val je. - Ga naar je geestelijk leidsman, je meerdere. Hij zal je herinneren aan de woorden, die de aartsengel Rafaël tegen Tobias zei: Forti animo esto, in proximo est ut a Deo cureris. Heb goede moed, binnenkort zal God je genezen. - Wees gehoorzaam en de schellen en blinddoeken zullen van je ogen vallen. God zal je met genade en vrede vervullen.

Bij mensen die zich tegen hem verzetten, gaat de vijand bijna altijd als volgt te werk: huichelachtig en stilletjes, met zogenaamde geestelijke motieven, opdat men niet de aandacht trekt… - En dan, wanneer er geen uitweg meer schijnt te zijn, (die is er altijd), probeert hij schaamteloos wanhoop uit te lokken zonder berouw, zoals bij Judas.

Toen je die menselijke vertroostingen kwijt was geraakt, ben je achtergebleven met een gevoel van verlatenheid, met een gevoel alsof je aan een draad boven de donkere leegte van een afgrond hing. - En je geschreeuw en hulpgeroep schenen door niemand te worden gehoord.

Deze verlatenheid heb je echt verdiend. Wees nederig. Zoek niet jezelf, noch je gemak; houd van het Kruis, want het is te weinig om het alleen maar te dragen. De Heer zal je gebed verhoren. - En je zinnen zullen tot rust komen. - Je gewonde hart zal helen. - En je zult vrede hebben.

Je bent uiterst gevoelig. - Alles doet je geestelijk en lichamelijk pijn. Alles is een verleiding voor je geworden…

Wees nederig, ik herhaal het, en je zult zien hoe vlug je uit deze toestand bevrijd wordt; je verdriet zal in vreugde veranderen en de verleiding in vaste zekerheid.

Maar verlevendig ondertussen je geloof. Vervul je met hoop en bid zonder ophouden akten van liefde; ook al denk je dat het slechts lege woorden zijn.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift