Lijst van punten

Er zijn 8 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Hoop → vertrouwensvolle strijd .

Schaam je er niet voor als je ontdekt dat je de fomes peccati, de neiging tot het kwaad, in je hart hebt. Dat zal je hele leven zo blijven; niemand is vrij van deze last.

Schaam je er niet voor, want de Heer die almachtig en barmhartig is, heeft ons de middelen gegeven om deze neiging tot het kwaad te overwinnen: de sacramenten, het gebedsleven, werk dat aan Hem wordt opgedragen.

Gebruik die middelen met volharding en wees bereid steeds weer opnieuw te beginnen, zonder de moed te verliezen.

Heer, verlos me van mijzelf!

De onuitwisbare herinnering aan de gunsten die je van God ontvangen hebt, moet altijd een krachtige drijfveer voor je zijn. Dat geldt temeer in tijden van beproeving.

Er is maar één dodelijke ziekte; je kunt maar één fatale fout maken: in de nederlaag berusten, niet meer willen strijden met de geest van een kind van God. Als de persoonlijke inzet wegvalt, raakt de ziel verlamd en blijft zij alleen achter, niet in staat vrucht te dragen…

Met die lafheid verplicht het schepsel de Heer ertoe de woorden in de mond te nemen, die Hij hoorde uit de mond van de lamme aan de rand van het bad bij de Schaapspoort: Hominem non habeo, ik heb niemand!

Wat beschamend als Jezus in jou niet de man of de vrouw aantreft die Hij verwacht.

Nam, et si ambulavero in medio umbrae mortis, non timebo mala; ook al zou ik in de schaduw des doods wandelen, ik zal geen kwaad vrezen. Noch mijn ellende, noch de bekoringen van de vijand mogen mij bezorgd maken, quoniam tu mecum es, want de Heer is met mij.

Laat je nooit ontmoedigen. De Heer is altijd bereid je de genade te geven voor de nieuwe bekering die je nodig hebt om verder te kunnen op je weg.

Oefen je in de deugd van de hoop. Doe je werk zo goed mogelijk uit liefde voor God - ook al kost het moeite -, in de overtuiging dat je inspanning in de ogen van de Heer niet zinloos is.

Je wacht op de overwinning, op het einde van de strijd… en die is nog niet in zicht?

Dank de Heer alsof je dat doel al bereikt hebt en offer Hem je ongeduld op: Vir fidelis loquetur victoriam, wie trouw blijft zal de vreugde van de overwinning bezingen.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift