Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Geloof → wezen en noodzaak.

Domine, si vis, potes me mundare. Heer, als U wilt, kunt U mij genezen. Wat een mooi gebed om het met het geloof van de arme melaatse dikwijls te herhalen, telkens als die dingen voorkomen, waarvan God, jijzelf en ik weet hebben! - Je zult spoedig het antwoord van de Meester horen: volo, mundare. Ik wil, word rein!

Wees niet zo blind of zo gehaast, dat je nalaat je in gedachten naar ieder Tabernakel te verplaatsen, wanneer je de muren of torens van de huizen Gods ontwaart. - Hij wacht op je.

Wees niet zo blind of zo overijld, dat je nalaat tenminste een schietgebedje te bidden tot de Onbevlekte Maagd Maria, wanneer je voorbij plaatsen komt, waarvan je weet dat daar Christus beledigd wordt.

Wees geen pessimist. - Weet je dan niet, dat alles wat er gebeurt of kan gebeuren, tot het goede bijdraagt?

- Je optimisme zal een noodzakelijk gevolg zijn van je geloof.

Je zegt dat je niets bent… - Dat anderen wonderen gedaan hebben en nog steeds doen, in organisaties, pers en propaganda. - Dat zij daartoe dan ook over alle middelen beschikken, terwijl jij er geen hebt?… Wel, denk dan aan Ignatius: een onwetende onder de doctoren van Alcalá. - Zonder een cent op zak onder de studenten van Parijs. - Vervolgd, belasterd…

Dat is de weg: bemin, geloof, en… lijd: je liefde, je geloof en je kruis zijn de onfeilbare middelen om de apostolische verlangens die je in je hart draagt, te verwerkelijken en te vereeuwigen.

“Behandel Hem met eerbied, behandel Hem met eerbied!”, zei met tranen in de ogen een grijze bisschop tegen de neomisten die hij pas tot priester gewijd had.

- Heer! Had ik maar de stem en het gezag om zó tot de oren en de harten van heel veel christenen te kunnen spreken!

Met wat voor een misdadige scherpzinnigheid argumenteert Satan tegen ons katholiek geloof!

Maar laten wij hem steeds zeggen, zonder in discussie te treden: ik ben een zoon van de Kerk.

Luister, apostolische mens, naar wat St. Paulus je voorhoudt: Iustus ex fide vivit. De rechtvaardige leeft uit het geloof.

- Hoe kun je dit vuur laten uitgaan?

Si habueritis fidem sicut granum sinapis! Als jullie een geloof hadden zo groot als een mosterdzaadje!…

- Hoeveel beloften houdt deze uitroep van de Meester in!

God is altijd dezelfde. - Mensen van geloof zijn nodig: dan zullen opnieuw de wonderdaden gebeuren, waarover wij in de Heilige Schrift lezen. Ecce non est abbreviata manus Domini. De arm van God, Zijn macht, is niet verkort!

Zij hebben geen geloof. - Maar bijgelovig zijn ze wél. Wij moesten lachen en voelden ons tegelijk gegeneerd toen die man van aanzien zijn rust verloor bij het horen van een woord, dat op zich onschuldig en ongevaarlijk was, maar dat voor hem een slecht voorteken inhield. Of toen hij iemand onder een ladder zag doorlopen.

Omnia possibilia sunt credenti. Alles is mogelijk voor wie gelooft. - Dit zijn woorden van Christus.

- Waarom zeg je Hem niet met de apostelen: Adauge nobis fidem! Vermeerder mijn geloof!

De akten van Geloof, Hoop en Liefde zijn de veiligheidskleppen waardoor de zielen die van God leven, hun stoom afblazen.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift