Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Strijd, ascetische  → nederig.

Infelix ego homo!, quis me liberabit de corpore mortis huius? Ongelukkige mens die ik ben!, wie zal me verlossen van dit lichaam des doods? - Zó roept de heilige Paulus uit. - Vat moed: ook hij heeft moeten vechten.

De liefde tot onze Moeder zal de bries zijn, waarmee je het smeulende vuurtje van de deugden, die onder de as van jouw lauwheid verborgen liggen, aanblaast totdat de vlammen hoog oplaaien.

Bemin Onze Lieve Vrouw. Zij zal overvloedige genaden voor je verkrijgen om in de dagelijkse strijd te zegevieren. - En de duivel zal geen profijt trekken van de boze verlangens die je verteren en steeds sterker worden en met hun welriekend bederf de grote idealen en de verheven geboden, die Christus zelf in je hart gelegd heeft, dreigen te verstikken. - Serviam! Ik wil dienen!

De heilige Maagd Maria, Moeder van de Schone Liefde, zal je hart rust geven als je bemerkt dat het van vlees is en je in vertrouwen tot haar gaat.

Eerst, toen je alleen was, kon je het niet… Nu heb je je toevlucht genomen tot Onze Lieve Vrouw. En hoe gemakkelijk is het met haar!

Heb vertrouwen. - Probeer het nog eens. - Roep Onze Lieve Vrouw aan en je zult trouw blijven.

Begeven je krachten het af en toe? - Waarom zeg je het niet aan je Moeder? Consolatrix afflictorum, auxilium christianorum…, Spes nostra, Regina apostolorum. Troosteres van de bedroefden, Hulp van de christenen…, onze Hoop, Koningin van de apostelen?

Moeder! - Roep haar aan, luid, zeer luid. - Zij luistert naar je, zij ziet je misschien in gevaar, en de heilige Maria, - je Moeder -, biedt je met de genade van haar Zoon haar moederlijke troost en haar tedere liefkozingen aan: dan zul je gesterkt zijn voor de nieuwe strijd.

Je bent heel diep gevallen! - Begin nu vanuit die diepte weer met de opbouw. - Wees nederig. Cor contritum et humiliatum, Deus, non despicies. God zal een berouwvol en vernederd hart niet versmaden.

Wanhoop nooit. Lazarus was dood en reeds in staat van ontbinding: Iam foetet, quatriduanus est enim, - hij riekt al, want hij ligt al vier dagen begraven, zegt Marta tegen Jezus.

Als je de ingeving van God hoort en die volgt: - Lazarus, veni foras! Lazarus kom naar buiten! -, dan zul je tot het Leven terugkeren.

Als je geestelijk leven op zijn fundamenten staat te wankelen, als het je toeschijnt alsof alles in de lucht hangt…, steun dan op het kinderlijk vertrouwen in Jezus en Maria, de onwrikbare rots, waarop je vanaf het begin had moeten bouwen

Je zegt dat in je innerlijk naast elkaar bestaan: water en vuur, kou en warmte, hartstochten en God: een kaars brandend voor de heilige Michaël en een andere voor de duivel.

Je kunt gerust zijn: zolang je de strijd niet opgeeft, branden er geen twee kaarsen, maar één, die voor de aartsengel.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift