Lijst van punten

Er zijn 10 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Strijd, ascetische  → noodzaak en doelen.

Laat je niet verleiden tot een dialoog met de wellust: Veracht hem.

Maak je los van de schepselen, zodat je er helemaal van ontbloot bent. Want de duivel heeft op deze wereld niets dat hem toebehoort; hij komt daarom naakt ten strijde, zegt de heilige paus Gregorius. Als je gekleed met hem gaat vechten, zul je gauw op de grond terechtkomen, want hij heeft dan iets waar hij je aan vast kan grijpen.

Hoe gaat het met dat hart? - Word nou niet ongerust: de heiligen, die net als jij en ik heel gewone en normale wezens waren, voelden net zo goed die “natuurlijke” neigingen. En als zij ze niet gevoeld hadden, dan zou hun “bovennatuurlijke” reactie, om hun hart - lichaam en ziel - te bewaren voor God in plaats van het te geven aan een schepsel, weinig verdiensten hebben gehad.

Daarom meen ik, dat de zwakheid van het hart geen belemmering behoeft te zijn voor een vastbesloten en liefhebbend mens, wanneer hij eenmaal de weg gezien heeft.

Gebruik die heilige “menselijke hulpmiddeltjes”, die ik je aanraadde om de tegenwoordigheid van God niet te verliezen: schietgebedjes, oefeningen van liefde en eerherstel, geestelijke communies, blikken op de beeltenis van Onze Lieve Vrouw…

Het leven van de mensen op aarde is een krijgsdienst, heeft Job al eeuwen geleden gezegd.

Nog altijd zijn er gemakzuchtigen, tot wie dit niet doorgedrongen is.

Je schrijft me en ik schrijf over: “Mijn vreugde en mijn vrede. Ware vreugde zal ik nooit bezitten zonder vrede. En wat is vrede? Vrede is iets dat nauw samenhangt met oorlog. Vrede is een gevolg van de overwinning. Vrede eist van mij een voortdurende strijd. Zonder strijd kan ik geen vrede verwerven”.

Je mislukte! - Wij mislukken nooit. - Je stelde je vertrouwen helemaal op God. - En verder heb je geen enkel menselijk middel ongebruikt gelaten.

Overtuig je van deze waarheid: jouw succes, nu en in deze aangelegenheid, bestond erin te mislukken. - Dank de Heer en begin opnieuw!

Bemin Onze Lieve Vrouw. Zij zal overvloedige genaden voor je verkrijgen om in de dagelijkse strijd te zegevieren. - En de duivel zal geen profijt trekken van de boze verlangens die je verteren en steeds sterker worden en met hun welriekend bederf de grote idealen en de verheven geboden, die Christus zelf in je hart gelegd heeft, dreigen te verstikken. - Serviam! Ik wil dienen!

Maak je niet ongerust, als je bij het overdenken van de heerlijkheden van de bovennatuurlijke wereld die andere - vleierige - stem in je binnenste hoort: die van de oude mens.

Het is “het lichaam van de dood”, dat zijn verloren rechten opeist… Jij hebt genoeg aan de genade. Wees trouw en je zult overwinnen.

Ik kan mezelf niet overwinnen, schrijf je moedeloos. - En ik antwoord je: Maar heb je wel geprobeerd de nodige middelen aan te wenden?

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift