Lijst van punten

Er zijn 9 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Strijd, ascetische  → nederig.

Nam, et si ambulavero in medio umbrae mortis, non timebo mala; ook al zou ik in de schaduw des doods wandelen, ik zal geen kwaad vrezen. Noch mijn ellende, noch de bekoringen van de vijand mogen mij bezorgd maken, quoniam tu mecum es, want de Heer is met mij.

Als je trouw bent zul je uiteindelijk de overwinning behalen.

Je zult in de loop van je leven enkele slagen verliezen, maar geen nederlagen lijden. Wees ervan overtuigd dat je niet kunt mislukken, als je werkt met een zuivere bedoeling en met het verlangen de wil van God te doen.

Succes of geen succes, je zult altijd overwinnen, omdat je je werk uit liefde hebt gedaan.

Wanneer in je dagelijkse strijd, die meestal bestaat in een aaneenschakeling van kleine dingen, de wens aanwezig is om God voortdurend aangenaam te zijn en je dat met daden bewijst, dan verzeker ik je dat niets verloren gaat!

Je wacht op de overwinning, op het einde van de strijd… en die is nog niet in zicht?

Dank de Heer alsof je dat doel al bereikt hebt en offer Hem je ongeduld op: Vir fidelis loquetur victoriam, wie trouw blijft zal de vreugde van de overwinning bezingen.

Neem een voorbeeld aan de Maagd Maria! Pas als wij volmondig erkennen dat wij niets zijn, worden wij waardevol in de ogen van de Schepper.

Doe je werk met nederigheid, dat wil zeggen, reken allereerst op de zegeningen van God die je niet zullen ontbreken; steun verder op je goede wil en een goede organisatie van je werk, maar houd ook rekening met moeilijkheden! En vergeet niet dat gebrek aan heiligheid daar altijd een onderdeel van is.

Als je probeert om elke dag een beetje beter te worden, zul je een goed 'instrument' van God zijn.

Zie er met liefde op toe de heilige zuiverheid goed te beleven…, omdat je een vonk gemakkelijker dooft dan een brand.

Maar waakzaamheid, versterving, boetegordel en vasten - wat noodzakelijke wapens zijn! - helpen zo weinig zonder U, mijn God!

Neem je toevlucht tot Onze Lieve Vrouw, Moeder van God en onze Moeder, om haar voor alle mensen de reinheid naar ziel en lichaam te vragen.

Zeg haar dat jij, en hopelijk ook anderen, haar wilt aanroepen om altijd te overwinnen, in de slechte - of goede, en heel goede - tijden, waarin je moet strijden tegen de vijanden van de kinderen Gods.

Zeg in een vertrouwelijk gesprek tegen Onze Lieve Vrouw: Maria, om het ideaal te verwezenlijken dat God in mijn hart heeft gelegd, zal ik hoog, heel hoog moeten vliegen…!

Het is inderdaad niet voldoende je met de hulp van God los te maken van de dingen van deze wereld, in de wetenschap dat dat alleen maar stof is. Er is meer nodig: zelfs als je de hele wereld onder je voeten zou leggen om dichter bij de hemel te komen… is dat niet genoeg!

Je moet vliegen zonder op iets van hier beneden te steunen, gedragen door de stem en de ademtocht van de Heilige Geest. Maar, zeg je, mijn vleugels zijn besmeurd met het slijk van jaren, ze zijn vuil en kleverig…

Ik drukte je op het hart om je toevlucht tot de Maagd Maria te nemen. Zeg haar nog eens: Moeder, het lukt me bijna niet om van de grond te komen! De aarde trekt mij aan als een kwaadaardige magneet! Maria, U kunt ervoor zorgen dat mijn ziel haar definitieve en roemvolle vlucht maakt, die haar einddoel heeft in het Hart van God.

Je kunt erop vertrouwen dat ze je hoort!

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift