Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Medeverlossers.

Christus, die het Kruis besteeg met wijd geopende armen, met het allesomvattende gebaar van de Eeuwige Priester, wil op ons rekenen - op ons die niets zijn - om de vruchten van zijn verlossing naar 'alle' mensen te brengen.

Heer, het is ons een vreugde in uw gewonde hand te zijn. Neem ons stevig vast, pers ons uit, zodat we alle aardse ellende kwijtraken, zodat we gezuiverd worden, zodat we in vuur en vlam raken, zodat we doordrenkt worden van uw Bloed!

En slinger ons dan weg, ver weg, vol verlangen naar de oogst van een akker die elke dag vruchtbaarder wordt, uit liefde tot U.

Een golf van verdorvenheid en vuiligheid - bloedrood en vuilgroen - staat op het punt de aarde te overstromen en het Kruis van de Verlosser op infame wijze te bezoedelen…

Hij wil echter dat er uit ons hart een andere golf opwelt - stralend wit en machtig als de rechterhand van de Heer -, die met zijn zuiverheid de vuiligheid van het materialisme zal wegspoelen, en de werking van het bederf dat zich wereldwijd verspreid heeft zal neutraliseren. Dit - en nog meer - is de taak van de kinderen van God.

Het is pijnlijk om te zien dat er na tweeduizend jaar zo weinig mensen op de wereld zijn die zich katholiek noemen, en dat er onder de mensen die zich katholiek noemen, zo weinigen werkelijk vanuit de leer van Christus leven.

Het is de moeite waard je leven in te zetten en te werken en te lijden uit Liefde, om de plannen van God vooruit te brengen, om met Hem te verlossen.

Je schreef: “Mijn Koning, ik hoor U roepen met een luide stem die in mij blijft naklinken: Ignem veni mittere in terram, et quid volo nisi ut accendatur? Vuur ben Ik op aarde komen brengen, en wat zou ik anders verlangen dan dat het oplaait?”

Je voegde eraan toe: “Heer, ik antwoord U uit het diepst van mijn hart, met al mijn krachten en vermogens: Ecce ego quia vocasti me, Hier ben ik omdat U mij geroepen hebt!”

Moge dit antwoord een dagelijkse realiteit zijn.

Hoe is het mogelijk, vroeg je me, dat Christus al zoveel jaren - twintig eeuwen - in de wereld doorwerkt en dat de wereld is, zoals ze is? Hoe is het mogelijk, hield je aan, dat er nog mensen zijn die de Heer niet kennen?

Met volle overtuiging heb ik je geantwoord: dat is onze schuld! Wij zijn immers geroepen medeverlossers te zijn en soms, misschien zelfs vaak, werken we niet aan dit goddelijk plan mee.

Kind, op eigen krachten zul je op bovennatuurlijk vlak niets bereiken; maar als werktuig van God kun je alles! Omnia possum in eo qui me confortat, ik vermag alles in Hem die mij sterkt! In zijn goedheid wil Hij gebruik maken van onbeholpen werktuigen, zoals jij en ik.

De verlossing wordt nog steeds voltrokken, ook op dit moment…, en jij bent - jij moet - medeverlosser zijn!

Volg de raad van de heilige Paulus op: Hora est iam nos de somno surgere, het moment is aangebroken om aan de slag te gaan! Werk van binnen aan de opbouw van je ziel, en naar buiten toe, vanuit de positie die je hebt, aan de opbouw van het koninkrijk van God.

De eeuwige, medeverlossende kracht van ons leven kan alleen werkzaam zijn door de nederigheid. Door op de achtergrond te blijven, kunnen anderen de Heer ontdekken.

De Heer heeft ons medeverlossers met Hem willen maken.

Om ons te helpen zoiets wonderbaarlijks te begrijpen, heeft Hij de evangelisten ertoe aangezet veel grote wonderen op te tekenen. Hij had brood kunnen maken uit wat Hem maar voor handen kwam…, maar nee! Hij zocht de medewerking van een mens: Hij had een kind, een jonge jongen nodig, een paar stukken brood en wat vissen.

Hij heeft ons nodig, jou en mij. En Hij is God! Dat moet voor ons een uitdaging zijn om edelmoedig aan zijn genade te beantwoorden.

De zaaier ging uit om te zaaien, om het zaad met een brede armzwaai op alle kruispunten van de wereld uit te strooien… Een prachtig werk is voor ons weggelegd! Ervoor zorgen dat het woord van God altijd en overal wortel schiet, opkomt en vruchten voortbrengt.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift