Lijst van punten

Er zijn 5 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Tegenslagen → in het apostolaat.

Verwacht geen applaus van mensen voor wat je doet.

Sterker nog, verwacht zelfs niet dat andere mensen en instellingen die net als jij voor Christus werken, je altijd begrijpen.

Zoek alleen de eer van God. Bemin allen en maak je geen zorgen als niet iedereen jou begrijpt.

Bergen, obstakels, onbegrip, intriges… dit is wat de duivel wil en de Heer laat het toe. Maar je moet geloof hebben, een geloof dat zich uit in daden, in offers, in nederigheid.

Aquae multae non potuerunt exstinguere caritatem, ook het onstuimigste water kan de liefde niet blussen!! Ik wil je twee interpretaties van deze woorden uit de Heilige Schrift geven. De ene: dat de vele zonden die je begaan hebt - en waar je echt berouw over hebt - je niet zullen verwijderen van de liefde van God. De andere: dat de stroom van onbegrip en tegenwerking die je misschien te verduren hebt, je niet mag afhouden van je apostolaat.

Tegenwerking van mensen die goed zijn? Dat is werk van de duivel.

Er zijn van die arme mensen die het niet kunnen verdragen dat je goed doet. Het is alsof het goede ophoudt goed te zijn, als zij het niet doen of het niet in handen hebben…

Dat onbegrip mag voor jou geen excuus zijn om het rustig aan te doen. Dwing jezelf op zo'n moment tot een extra inspanning. Als het applaus hier op aarde uitblijft, zal je werk in de hemel des te beter ontvangen worden.

Verwijzingen naar de H. Schrift