Lijst van punten

Er zijn 8 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Tegenslagen → in het apostolaat.

Ik zag het gezicht van die eenvoudige man rood worden en er stonden bijna tranen in zijn ogen: hij had edelmoedig met zijn eigen, eerlijk verdiende geld bijgedragen aan goede werken, en toen kreeg hij te horen dat “de goeden” zijn daden als oneerlijk brandmerkten.

Met de naïviteit van de beginneling in deze veldslagen van God mompelde hij: “ze zien dat ik me opoffer… en toch slachten ze me af!”.

-Ik heb rustig met hem gesproken: hij kuste mijn crucifix en zijn begrijpelijke verontwaardiging veranderde in vrede en vreugde.

Ergeren ze zich aan je omdat je over overgave spreekt met mensen die daar nog nooit aan hebben gedacht? - Ach, wat geeft dat, als jij toch de roeping hebt om een apostel van apostelen te zijn?

Soms wìllen ze niet begrijpen: ze zijn als blinden - Maar een andere keer ben jij het zelf die zich niet begrijpelijk heeft weten te maken: corrigeer dat bij jezelf!

Als je bij de Meester school gaat, zul je er niet verwonderd over zijn dat je ook het hoofd moet bieden aan het onbegrip van heel veel mensen die je enorm zouden kunnen helpen, als ze maar een beetje moeite zouden doen om begrip op te brengen.

Een rechtschapen man gaf de volgende typering van jaloezie of afgunst: “Ze moeten wel erg veel kwade wil hebben als ze zulk helder water troebel kunnen maken”.

Er zijn meestal twee soorten kritiek op apostolaatswerk: sommigen doen alsof dat werk buitengewoon gecompliceerd van structuur is, anderen bestempelen het als makkelijk en zorgeloos.

In de grond van de zaak komt die - objectiviteit - neer op kortzichtigheid en een flinke dosis loos gekwebbel. - Vraag ze eens zonder dat je je kwaad maakt: wat doen jullie zelf eigenlijk?

Degenen die tegen jou kwaad hebben gesproken over die vriend die trouw - aan God is, zijn dezelfden die over jou zullen roddelen als je besluit je beter te gaan gedragen.

Mensen die sektarisch denken, protesteren luid tegen wat zij - ons fanatisme - noemen, want het katholieke geloof blijft in de loop der eeuwen onveranderlijk.

Daarentegen hult het fanatisme van de sektariërs zelf zich in iedere tijd weer in een andere kledij, omdat het geen verbinding heeft met de waarheid. Het richt tegenover de heilige Kerk een vogelverschrikker op van louter woorden, die inhoudsloos zijn als we op hun daden letten; - vrijheid, voor iets dat in werkelijkheid mensen aan de ketting legt; - vooruitgang, voor iets dat zich tot barbaarsheid ontwikkelt; - wetenschap, voor iets waarachter onwetendheid schuilgaat - Het is steeds weer dezelfde fraaie verpakking voor oude, beschadigde koopwaren.

Moge iedere dag je - fanatisme - voor het geloof sterker worden, want dat Geloof is de enige verdediging die er is van de enige Waarheid!