Lijst van punten

Er zijn 11 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Hart → het hart bewaken.

Heer, geef dat ik zó van U ben, dat ook de heiligste gevoelens mijn hart alleen bereiken door uw gewond Hart.

We moeten God liefhebben, want het hart is gemaakt voor de liefde. Als wij het niet - met een zuivere liefde - bij God, bij onze Moeder de heilige Maagd Maria en bij de zielen hebben…, dan zal het zich wreken… en veranderen in een haard van bederf.

Zonder de hulp van God is het onmogelijk een zuiver leven te leiden. God wil dat we nederig zijn en dat wij Hem hulp vragen door middel van onze Moeder, die ook zijn Moeder is.

Zeg de Maagd Maria, nu - op dit moment - vanuit de eenzaamheid van je hart en zonder het geluid van woorden: Moeder, mijn arme hart komt zo nu en dan in opstand… Maar als U mij helpt… - Zij zal je helpen het zuiver te houden en verder te gaan op de weg die de Heer voor jou gewild heeft. Maria zal het je altijd vergemakkelijken de wil van God te vervullen.

Als je de heilige zuiverheid, de reinheid van leven wil behouden, dan moet je iedere dag graag bereid zijn verstervingen op je te nemen.

Het hart bewaken. Een priester bad: “Jezus, laat mijn arme hart een verzegelde hof zijn; laat mijn hart een paradijs zijn waarin Gij leeft; laat mijn engelbewaarder het bewaken met een vlammend zwaard, waarmee hij alle gevoelens zuivert voordat ze er binnenkomen; Jezus, verzegel mijn arme hart met het goddelijk zegel van uw Kruis.”

Een Spaans spreekwoord zegt heel duidelijk: “Tussen heilige vrouw en heilige man, de sterkste muur die men bouwen kan.”

We moeten het hart en de zinnen bewaken door iedere gelegenheid uit de weg te gaan die ons tot het kwade kan verleiden. We moeten de hartstocht, hoe goed die ook lijkt, op een afstand weten te houden!

Zoek alleen troost bij God. Overdenk eens wat een priester schreef: Als het niet nodig is, zal ik mijn hart nooit bij een andere vriend uitstorten!

Meestal hebben onze gevoelens iets in zich van egoïsme, ook als ze méér zijn dan het puur zoeken van genot.

Veracht deze gevoelens echter niet, want ze kunnen God heel aangenaam zijn. Maar zuiver wel steeds je bedoelingen.

Een hart dat op een ongeordende manier houdt van de dingen van de wereld zit als het ware vast aan een ketting, of aan een 'dun draadje', waardoor het niet kan opstijgen naar God.

Het is waar dat je verloren kunt gaan. Je bent je er terdege van bewust dat je de kiem van alle slechtheid in je hart draagt.

Als je tegenover God echter als een kind bent, zal dit jou helpen om je met God, je Vader, en met Maria, je Moeder, te verenigen. En als de heilige Jozef en je engelbewaarder zien dat je een kind bent, zullen zij je ook niet verlaten.

Heb geloof! Doe wat je kunt - boete en liefde! - dan zullen zij aanvullen wat jou ontbreekt.

Per Iesum Christum Dominum nostrum, door Jezus Christus, onze Heer. Op die manier moet je de dingen aanpakken: door Christus!

Het is goed dat je een groot hart hebt, maar als je alleen in actie komt als het om een bepaalde persoon gaat, dan is dat fout! Natuurlijk gaat het ook om die broer of die vriend, maar doe het vooral voor Christus!

Verwijzingen naar de H. Schrift