Lijst van punten

Er zijn 4 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Zwakheden → liefde en barmhartigheid van God.

In het leven van de christen dient 'alles' voor God te zijn, ook de persoonlijke - steeds weer gecorrigeerde - zwakheden. God begrijpt ze en vergeeft ze.

Vandaag ben ik weer vol vertrouwen gaan bidden en heb het volgende gevraagd: Heer, laat ons niet onrustig worden door de ellende uit ons verleden die U al vergeven hebt, noch door mogelijke misstappen in de toekomst; laat ons onze toevlucht zoeken in uw barmhartige handen; laat ons onze verlangens naar heiligheid en apostolaat - die als gloeiende kooltjes onder schijnbaar koude as verborgen zijn - voor U neerleggen…

Heer, ik weet dat Gij ons hoort. Zeg jij Hem dat ook.

Er zijn momenten waarop je de vereniging met de Heer, waardoor je altijd - zelfs in je slaap - aan het bidden was, niet ervaart. Het lijkt dan dat je worstelt met de wil van God.

Dat is zwakheid en dat weet je. Bemin het Kruis; bemin het gemis van zoveel dingen die iedereen noodzakelijk acht; bemin de hindernissen om de weg in te slaan… of te vervolgen; bemin je eigen kleinheid en je geestelijke armoede.

Offer alles met een vastberaden wil aan God op: dat wat van jou is en dat van de mensen om je heen. Menselijk gezien is het niet weinig; in het bovennatuurlijk licht bezien is het niets.

Ja, je hebt gelijk: er zit heel wat ellende in jou! Wat zou er van jou, in je eentje, terechtgekomen zijn…?

“Alleen een Liefde vol barmhartigheid kan nog van mij houden”, erkende je.

Laat dit je tot troost zijn: als je Hem zoekt, zullen jou noch zijn Liefde, noch zijn Barmhartigheid ontbreken.