Lijst van punten

Er zijn 5 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Zwakheden → nederigheid, hoop op God.

Als we merken dat onze blik vertroebeld is en onze ogen aan helderheid verliezen, moeten we het licht opzoeken. Christus heeft ons gezegd dat Hij het Licht van de wereld is en dat Hij gekomen is om de zieken te genezen.

Mocht de Heer toelaten dat je ziek wordt of valt, zorg er dan voor dat dit je niet van Christus verwijdert, maar je juist dichter bij Hem brengt!

Schrik niet als je ontdekt dat je fouten hebt… en wát voor fouten! Laat je niet ontmoedigen!

Doe je best om ze met wortel en al uit te rukken. En wees ervan overtuigd dat het goed is je van je zwakheden bewust te zijn. Je zou anders alleen maar hoogmoedig worden en de hoogmoed scheidt ons van God.

Als je fouten je nederiger maken en je daardoor houvast zoekt door de sterke hand van God te grijpen, dan zijn zij een weg naar heiligheid: Felix culpa, gelukkige schuld! zingt de Kerk.

Bewonder deze beminnelijke paradox van het christen-zijn: onze persoonlijke ellende zet ons ertoe aan onze toevlucht te nemen tot God, ons te 'vergoddelijken'. Met Hem kunnen wij alles.

Zeg Hem: Jezus, ik zie niet één gezonde bloem in mijn tuin, ze hebben allemaal vlekken… Het lijkt dat ze alle kleur en geur verloren hebben. Wat moet er van mij worden! Waar ik thuishoor is op de grond, met mijn gezicht in het vuile stof…

Op die manier - door je te vernederen - zal Hij in jou overwinnen en zul je de zege behalen.