Lijst van punten

Er zijn 5 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Zwakheden.

Akkoord, je hebt uit zwakheid slecht gehandeld. Maar ik begrijp niet dat je geweten zich niet met alle duidelijkheid meldt; je kunt geen slechte dingen doen en dan zeggen - of denken - dat ze goed zijn, of dat ze van geen belang zijn.

Als ik lepra had, zou mijn moeder mij toch omhelzen en mijn wonden kussen, zonder ook maar even te aarzelen of bang te zijn.

En de allerheiligste Maagd dan? Als wij merken dat wij lepra hebben, dat wij onder de wonden zitten, laten we dan roepen: Moeder! En de bescherming van onze Moeder is als een heilzame kus op onze wonden.

Als je gevallen bent of het gevoel hebt te bezwijken onder de last van je ellende, herhaal dan vol vertrouwen: Heer, U ziet dat ik ziek ben. U bent uit liefde voor mij aan het Kruis gestorven. Kom mij genezen.

Ik herhaal het: heb vertrouwen en blijf aankloppen bij zijn allerbeminnelijkst Hart. Hij heeft de melaatsen uit het evangelie genezen en zal ook jou genezen.

Dit was je gebed: “Ik ga gebukt onder mijn ellende, maar ik zal er niet aan onderdoor gaan, omdat ik een kind van God ben. Uitboeten. Liefhebben… En - voegde je eraan toe - ik wil mij, zoals de heilige Paulus, bedienen van mijn zwakheid, in de overtuiging dat de Heer hen die op Hem vertrouwen niet in de steek laat.”

Heel goed, ga zo verder, want - met de genade van God - kun je het. Je zult je ellende en je zwakheden te boven komen.

Berouwvol zeg je me: “Ik zit vol ellende! Ik ben hardleers en ik sleep een hele last aan ongeregelde begeerten met me mee. Het lijkt dat ik nooit echt iets heb gedaan om dichter bij God te komen. O Heer, het is steeds weer beginnen, beginnen en nog eens beginnen! Maar toch zal ik met al mijn krachten proberen om elke dag vooruit te komen.”

Moge Hij je inspanningen zegenen.

Verwijzingen naar de H. Schrift