Lijst van punten

Er zijn 6 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Kerk → eenheid.

Sommigen doen alleen maar wat binnen het bereik van een paar arme schepselen ligt, waardoor ze hun tijd verkwisten. Het is precies hetzelfde als wat Petrus heeft ervaren: Praeceptor, per totam noctem laborantes nihil cepimus, Meester, de hele nacht hebben wij gezwoegd en we hebben niets gevangen!

Als deze mensen voor eigen rekening werken, niet verenigd met de Kerk, zonder de Kerk, hoe doeltreffend zal hun apostolaat dan zijn? Het zal niets opleveren!

Ze moeten gaan inzien dat ze op eigen krachten niets kunnen. Jij moet hen helpen het vervolg van het relaas uit het evangelie te begrijpen: In verbo autem tuo laxabo rete, op uw woord zal ik de netten uitgooien. De vangst zal dan overvloedig en succesvol zijn.

Het is mooi te rectificeren als men inziet dat men, om welke reden dan ook, voor eigen rekening bezig was!

Mijn kind, het lijdt geen twijfel dat onenigheid in de Kerk staat voor sterven.

Vraag God dat het hart van allen in onze Moeder de heilige Kerk - zoals in de tijd van de eerste christenen - één en hetzelfde is, opdat tot het einde der tijden de woorden van de Schrift werkelijk vervuld worden: Multitudinis autem credentium erat cor unum et anima una, de menigte die het geloof had aangenomen, was een van hart en een van ziel.

Ik zeg je in alle ernst: breng geen schade toe aan deze heilige eenheid. Maak dit tot thema van je gebed!

Draag je gebed, je boete en je werk voor dit doel op: Ut unum sint! Opdat alle christenen eenzelfde wil, eenzelfde hart en eenzelfde geest hebben en daardoor, geheel verenigd met de paus, naar Jezus gaan door Maria. Omnes cum Petro ad Iesum per Mariam!

Je moet het nationalisme, dat begrip en een harmonieuze samenleving in de weg staat, afwijzen: het is in de geschiedenis regelmatig een van de schadelijkste hindernissen gebleken.

En wijs het nog krachtiger af, als men het - wat nog erger zou zijn - op het Lichaam van de Kerk zou willen toepassen. Want juist daar moet de eenheid schitteren, de eenheid van alles en allen in de liefde tot Christus.

God is aanwezig in het binnenste van jouw en van mijn ziel. Hij is in de ziel van alle mensen die in staat van genade zijn om ervoor te zorgen dat wij meer zout en licht krijgen, en ieder in zijn eigen situatie de gaven van God kan uitdelen.

En hoe kunnen we deze gaven uitdelen? Met nederigheid, met godsvrucht, geheel verenigd met onze Moeder de Kerk.

Herinner je je de wijnstok en de ranken? De rank die verbonden is met de wijnstok is heel vruchtbaar! Zij draagt volle trossen! En de rank die gescheiden is van de wijnstok is onvruchtbaar. Zij verdort en verliest het leven!

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift