Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Zonde → gevecht tegen de zonde.

Laat je niet verleiden tot een dialoog met de wellust: Veracht hem.

Bega niet de lafheid “moedig” te zijn. Vlucht!

De heiligen waren geen abnormale wezens of interessante gevallen voor psychiaters.

Zij waren en zijn normaal; van vlees en bloed, zoals jij. - En zij hebben gezegevierd.

“Het vlees mag zich dan in zijde hullen…”. Wanneer ik zie hoe onzeker je bent tegenover de verleiding tot onzuiverheid, en hoe je je toevlucht neemt tot allerlei voorwendsels als kunst, wetenschap of zelfs naastenliefde, dan moet ik met een oud Spaans spreekwoord tot je zeggen: “Het vlees mag zich dan in zijde hullen, het is en blijft vlees”.

Als je eens wist wat je waard bent!… - Het is de heilige Paulus die het je zegt: je bent gekocht pretio magno, voor een hoge prijs.

En hij voegt eraan toe: glorificate et portate Deum in corpore vestro, verheerlijk God en draag Hem in je lichaam.

Wanneer je het gezelschap van een zinnelijke bevrediging hebt gezocht…, wat een éénzaamheid daarna!

En dan te denken, dat je voor een kortstondige bevrediging, met een bittere nasmaak, “de weg” verloren hebt!

Infelix ego homo!, quis me liberabit de corpore mortis huius? Ongelukkige mens die ik ben!, wie zal me verlossen van dit lichaam des doods? - Zó roept de heilige Paulus uit. - Vat moed: ook hij heeft moeten vechten.

Denk op het moment van de verleiding aan de Liefde die je in de hemel wacht: voed de deugd van de hoop. Dit is geen gebrek aan onbaatzuchtigheid.

Wat er ook gebeurt, maak je geen zorgen zolang je je instemming niet geeft. - Want alleen de wil kan de deur van het hart openen en er het bederf in toelaten.

Het lijkt wel of je in je binnenste een stem hoort die zegt: “al die godsdienstige nonsens…!” - En dan hoor je een briljante verdediging van alle zwakheden van ons arme gevallen vlees: “het zijn zijn rechten!”

Wanneer je dat overkomt, zeg dan tegen de vijand dat er een natuurwet bestaat, en een goddelijke wet, en God zelf! - En ook nog een hel.

Domine, si vis, potes me mundare. Heer, als U wilt, kunt U mij genezen. Wat een mooi gebed om het met het geloof van de arme melaatse dikwijls te herhalen, telkens als die dingen voorkomen, waarvan God, jijzelf en ik weet hebben! - Je zult spoedig het antwoord van de Meester horen: volo, mundare. Ik wil, word rein!

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift