Lijst van punten

Er zijn 4 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Roeping, christelijke  → de christen, een tweede Christus.

Wie voor God werkt moet een 'meerwaardigheidscomplex' hebben. Dit heb ik je al eens eerder gezegd.

Maar, vroeg je, is dat dan geen teken van hoogmoed? Nee! Het is een gevolg van de nederigheid, van een nederigheid die me doet zeggen: Heer, U bent wie U bent en ik ben daarvan de tegenpool. U hebt alle volmaaktheden: macht, kracht, liefde, glorie, wijsheid, gezag, waardigheid… Als ik heel dicht bij U ben - zoals een kind dat zich nestelt in de sterke armen van zijn vader of op de schoot van zijn moeder - dan zal ik de warmte van uw goddelijkheid voelen, het licht van uw wijsheid ervaren, dan zal ik uw kracht door mijn aderen voelen stromen.

Kind, waar is de Christus die de mensen in je zoeken? In je hoogmoed? In je zucht aan anderen je wil op te leggen? In karaktertrekken die je niet wilt aanpakken? In die koppigheid…? Is Christus daar? Nee!!

Natuurlijk, je moet persoonlijkheid hebben, maar die moet wel steeds meer overeenkomen met die van Christus.

De macht om wonderen te doen! Hoeveel zielen die dood en misschien al in ontbinding zijn, zul je tot leven wekken als je Christus in je laat werken.

In die tijd, lezen we in de evangelies, kwam de Heer voorbij en de zieken riepen Hem, of gingen naar Hem toe. Ook nu komt Christus voorbij door jouw christelijk leven. Als je met Hem meewerkt, zullen velen Hem leren kennen, Hem roepen, Hem om hulp vragen en hun ogen zullen geopend worden voor het wonderbaarlijk licht van de genade.

Jezus altijd en overal navolgen, zonder iemand buiten te sluiten. Een man of vrouw die katholiek is, mag deze kerngedachte van het christelijk leven nooit vergeten.