Lijst van punten

Er zijn 8 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Jezus Christus  → de allerheiligste mensheid van de Heer.

Hoe zou de blije blik van Jezus geweest zijn!: dezelfde die straalde uit de ogen van zijn Moeder, die haar vreugde niet meer kon inhouden: Magnificat anima mea Dominum! - en haar ziel verheerlijkte de Heer, omdat zij Hem in zich droeg en naast zich had.

O, Moeder!: moge het ook onze vreugde uitmaken om bij Hem te zijn en Hem in ons te hebben.

Als je soms te maken krijgt met zielen die slapen, kun je een enorme behoefte in je voelen opkomen om hen toe te schreeuwen, hen door elkaar te schudden, hen te laten reageren, zodat ze uit die vreselijke versuftheid komen waar ze zich in bevinden. Het is zo triest als je ze ziet lopen als een blinde die met zijn stok overal tegenaan tikt zonder dat hij de weg vindt!

Hoe begrijp ik dit wenen van Jezus over Jeruzalem als een uiting van zijn volmaakte liefde

Het zou treurig zijn als iemand die het optreden van katholieken in het maatschappelijk leven gadeslaat, tot de conclusie zou moeten komen dat zij zich verlegen en vol complexen gedragen.

Wij mogen niet vergeten: onze Meester was - is - een perfectus Homo, volmaakt Mens!

Vergeven. Van ganser harte vergiffenis schenken zonder een spoor van rancune! Dat is altijd een grootse en vruchtbare houding.

Het was het gebaar van Christus toen Hij aan het kruis werd genageld: “Vader, vergeef het hun, want ze weten niet wat ze doen”. En daar is jouw en mijn redding vandaan gekomen.

Kijk eens: we moeten God niet alleen met òns hart beminnen, maar met het - Zijne - en met het hart van de hele mensheid van alle tijden - Anders schieten we te kort bij het beantwoorden van zijn Liefde.

Dank U, Jezus, omdat U volmaakt Mens hebt willen worden, met een Hart dat bemint en allerbeminnelijkst is, dat liefheeft tot de dood toe en dat lijdt; dat wordt vervuld van vreugde en verdriet; dat enthousiast wordt over de wegen van de mensen en ons de weg laat zien die naar de hemel voert; dat zich heldhaftig aan de plicht onderwerpt en zich door barmhartigheid laat leiden; dat waakt over arm en rijk; dat zorgt voor zondaars en rechtvaardigen…

Dank U, mijn Jezus, en geef ons een hart dat gevormd is naar het Uwe!

Maak er een gewoonte van je arme hart toe te vertrouwen aan het Zoete en Onbevlekte Hart van Maria, opdat zij het kan reinigen van zoveel aanslag en je naar het Allerheiligst en Barmhartig Hart van Jezus brengt.

De Heer heeft Petrus bekeerd, die Hem driemaal heeft verloochend, zonder maar één verwijt: door een blik vol liefde.

Met dezelfde ogen kijkt Jezus ons aan als wij zijn gevallen. Konden ook wij maar met Petrus zeggen: “Heer, Gij weet alles, Gij weet dat ik van U houd”, en ons leven veranderen.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift