Lijst van punten

Er zijn 6 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Roeping → trouw aan de roeping.

Ik hou van dit devies: - Laat iedere reiziger zijn eigen weg gaan, de hem door God gewezen weg, in trouw en liefde, ook al gaat het moeizaam.

Is de last zwaar? - Nee, duizendmaal nee! De verplichtingen die je vrij op je hebt genomen, zijn de vleugels die je omhoog tillen boven de vuile modder van de hartstochten.

Voelen vogels soms het gewicht van hun vleugels? Snij ze maar eens af, leg ze op een weegschaal: ze hebben gewicht! Maar kan een vogel nog vliegen als ze eraf worden gehaald? Hij heeft die vleugels nodig en toch merkt hij hun gewicht niet, omdat ze hem doen opstijgen boven het niveau van de andere schepselen.

Ook jouw - vleugels - wegen zwaar! Maar als je ze niet zou hebben, zou je neervallen in de smerigste poelen.

Je hebt je roeping heel duidelijk gezien - God liefhebben, maar alleen maar met je verstand. Je verzekert me dat je je hart in deze weg hebt gelegd - maar soms ben je afgeleid en probeer je zelfs achterom te kijken: een teken dat je het nog niet helemaal met hart en ziel doet. - Werk dat bij!

Je bent buitengewoon gelukkig. Soms, als je eraan denkt dat een kind van God Hem in de steek laat, krijg je bij al je innerlijke vrede en vreugde een verdrietig gevoel dat uit liefde voortkomt, iets bitters, dat je echter niet in verwarring brengt of onrustig maakt.

Goed, maar - nu alle menselijke en bovennatuurlijke middelen ingezet om hem weer in beweging te krijgen - en een vast vertrouwen op Christus! Zo keren de wateren altijd weer in hun bedding terug.

Deze raad is voor jou die nog jong bent en pas de weg hebt ingeslagen: omdat God alles verdient, moet je proberen in je beroep eersteklas werk te leveren, zodat je later je ideeën effectiever kunt propageren.

Aan de keerzijde van een - verloren - roeping of van een negatief antwoord op dit constante roepen van de genade, moeten we de toelatende wil van God zien. - Zeker: maar, als we eerlijk zijn, weten we heel goed, dat het geen excuus of verzachtende omstandigheid vormt, omdat we, aan de voorzijde, het persoonlijk niet-vervullen zien van de wil van God die ons voor Zich wilde en geen antwoord kreeg.