Lijst van punten

Er zijn 10 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Instrumenten van God.

Trek het je niet aan, als je van corpsgeest wordt beticht. Wat willen ze? Een broos werktuig, dat breekt als men het oppakt?

Je erkent, dat je nietswaardig bent. Dat bén je ook. - Desondanks of juist dáárom zocht God jou.

- Hij bedient zich altijd van ongeschikte werktuigen, om te laten zien dat het “werk” van Hem is.

- Van jou vraagt Hij alleen volgzaamheid.

Waarom maakt je hart nog reserves? - Zolang je jezelf niet helemaal overgeeft, is het nutteloos te proberen anderen naar Hem te brengen.

- Wat voor een armzalig werktuig ben je dan!

Wees een werktuig: van goud of staal, van platina of ijzer…, groot of klein, fijn of grof…, het doet er niet toe. - Alle instrumenten zijn nuttig: elk heeft zijn eigen doelmatigheid. In de materiële orde zal ook niemand durven beweren, dat de zaag van de timmerman minder nuttig is dan het pincet van de chirurg.

- Je plicht is, instrument te zijn.

Nou, en wat dan nog? - Ik begrijp eenvoudig niet hoe je je aan dit werk voor de zielen kunt onttrekken, alleen maar omdat het goddelijke vuur waardoor je aangetrokken werd, behalve het licht en de warmte die je geestdriftig maken, soms ook nog rook verspreidt, de rook van de zwakheid van de menselijke instrumenten. Of doe je dat uit verborgen hoogmoed: omdat je je volmaakt acht?

Werk… is er volop. - Het gereedschap mag niet roesten. - Middelen om schimmel en roest te voorkomen zijn er ook. - Ze behoeven alleen maar gebruikt te worden.

Die hoogmoedige gedachten zou ik maar meteen opzij zetten: jij bent als het penseel in de hand van de kunstenaar. - En verder niets.

- Zeg eens: waartoe dient een penseel, als het zich niet door de schilder wil laten gebruiken?

Gehoorzaam, als een werktuig in de hand van de kunstenaar, dat niet bij de vraag blijft stilstaan, waarom het dit of dat moet doen. Wees er zeker van dat men jullie nooit iets zal opdragen, dat niet goed is of niet helemaal ter ere Gods.

Kan het je allemaal niets schelen? - Probeer dit jezelf niet wijs te maken. Als ik je op dit ogenblik zou vragen naar personen en zaken, waarvoor jij je volledig hebt ingezet omwille van God, zou je me antwoorden met het vuur en de belangstelling van iemand, die spreekt over iets wat hem ter harte gaat.

Het kan je wél wat schelen: maar je energie is niet onbegrensd… En je moet jezelf meer tijd gunnen. Tijd, die overigens ten goede zal komen aan je werkzaamheden, want je bent per slot van rekening het werktuig.

Ze zeggen mij, dat je goed overkomt en de gave hebt anderen voor jouw weg enthousiast te maken.

Dank God voor deze gave: werktuig te zijn voor het zoeken van werktuigen!