Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Instrumenten van God.

Ik begreep je volgende conclusie heel goed: Ik haal het beslist niet bij een ezel…, bij de ezel die de troon van Jezus was bij zijn intocht in Jeruzalem. Ik hoor eerder bij een hoop vieze lappen, die de armste voddenman niet eens wil hebben.

Maar, zei ik je, toch heeft de Heer je uitgekozen en Hij wil dat je zijn werktuig bent. Nu je ziet hoe slecht je er voorstaat, heb je nog meer reden om God te bedanken omdat Hij je roept.

Als wij, mensen, iets tot stand willen brengen proberen we daarvoor de geschikte middelen te gebruiken.

Had ik een paar eeuwen geleden geleefd, dan zou ik een ganzeveer hebben gebruikt om te schrijven; nu schrijf ik met een pen.

Als God echter iets wil beginnen kiest hij daarvoor onevenredige middelen, zodat duidelijk is - hoe vaak heb je mij dit al niet horen zeggen! - dat Hij aan het werk is.

Daarom moeten jij en ik, die de enorme last van onze ellende kennen, de Heer zeggen: ik weet dat ik niets voorstel, maar ik begrijp dat ik in uw handen een goddelijk werktuig ben.

God heeft speciale rechten bij ons, zijn kinderen. Hij heeft er recht op dat wij, ondanks onze persoonlijke fouten, aan zijn liefde beantwoorden. Deze overtuiging geeft ons een verantwoordelijkheid waar we niet omheen kunnen, maar ook de zekerheid dat we instrumenten in de handen van God zijn. Hij rekent iedere dag weer op ons. Daarom horen we ons steeds weer in te spannen om Hem te dienen.

De Heer verwacht dat zijn werktuigen al het mogelijke doen om voor Hem klaar te staan. Het is aan jou ervoor te zorgen dat je altijd beschikbaar bent.

De macht om wonderen te doen! Hoeveel zielen die dood en misschien al in ontbinding zijn, zul je tot leven wekken als je Christus in je laat werken.

In die tijd, lezen we in de evangelies, kwam de Heer voorbij en de zieken riepen Hem, of gingen naar Hem toe. Ook nu komt Christus voorbij door jouw christelijk leven. Als je met Hem meewerkt, zullen velen Hem leren kennen, Hem roepen, Hem om hulp vragen en hun ogen zullen geopend worden voor het wonderbaarlijk licht van de genade.

Je wilt met alle geweld je gang gaan; je apostolaat levert dan ook niets op.

Wees gehoorzaam en volgzaam. Bij een apparaat moeten alle onderdelen op hun plaats zitten (anders werkt het niet of worden de onderdelen beschadigd; en het levert hoe dan ook niets op, of het heeft weinig rendement). Dit is ook van toepassing op een man of vrouw die buiten de gewone actieradius wil werken, en daardoor eerder een hindernis dan een instrument is voor het apostolaat.

De apostel heeft geen ander doel dan zich volledig beschikbaar te stellen zodat de Heer kan werken.

Ook de eerste twaalf waren vreemdelingen in de streken waar zij het evangelie brachten. Zij kwamen in aanraking met volkeren die hun wereld bouwden op een fundament dat haaks stond op de leer van Christus.

Kijk: ondanks die ongunstige omstandigheden wisten zij dat ze de dragers waren van de goddelijke boodschap van de verlossing. En de apostel riep uit: “Wee mij, als ik het evangelie niet verkondig!”

Wij kunnen nooit macht aan ons toeschrijven die alleen aan Jezus toekomt, die midden onder ons zijn weg vervolgt. De Heer is onder ons en verandert de zielen als wij ons allemaal met Hem verenigen, als wij één van hart zijn, één van gevoelen, één in het verlangen goede christenen te zijn. Maar Hij is het - niet jij, niet ik - die dit alles doet!

En bovendien blijft Hij onder ons, in jouw en in mijn hart, en in onze tabernakels.

Jezus gaat verder, maar toch blijft Hij. Hij blijft in jou, in ieder van jullie, en in mij.

Je vertelde me in vertrouwen hoe je in het gebed je hart bij de Heer uitstortte: “Ik overweeg mijn ellende die, ondanks uw genade, alleen maar groter lijkt te worden. Dat komt ongetwijfeld doordat ik er niet goed aan beantwoord. Ik weet dat ik absoluut niet berekend ben voor de onderneming die U van mij vraagt. In kranten lees ik dat veel aanzienlijke, begaafde en rijke mensen spreken, schrijven en in actie komen om uw Rijk te verdedigen… En als ik dan naar mijzelf kijk, vind ik mij zo waardeloos, zo onwetend, zo armoedig, in één woord zo klein…, dat ik in de war zou raken en me zou schamen, als ik niet wist dat U van mij houdt zoals ik ben. Maar, Jezus, U weet ook dat ik mijn ambities van harte aan uw voeten heb gelegd… Geloof en Liefde: beminnen, geloven, lijden. Daarin wil ik wel rijk en bekwaam zijn, maar alleen in die mate waarin Gij dat in uw grenzeloze barmhartigheid hebt vastgesteld. Heel mijn aanzien en mijn eer wil ik aanwenden om uw allerrechtvaardigste en allerbeminnelijkste wil trouw te vervullen.”

Ik heb je aangeraden het niet bij die mooie verlangens te laten.

God heeft overtuigde, vastberaden vrouwen en mannen nodig, op wie men kan steunen.

Spreek rustig met de Heer en zeg Hem: Goede Jezus, als ik apostel moet worden - apostel van apostelen - moet U mij heel nederig maken.

Geef mij zelfkennis; laat mij mezelf én U kennen.

Dan zal ik mijn nietigheid nooit uit het oog verliezen.