Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Bekoringen.

Verberg voor je geestelijk leidsman de influisteringen van de vijand niet. - Door ze hem toe te vertrouwen, overwin je jezelf, en krijg je meer genade van God. - Bovendien heb je nu, om aan de winnende hand te blijven, de gave van raad en ook de gebeden van je geestelijke vader.

Spreek nooit over onreine zaken of gebeurtenissen, zelfs niet om erover te klagen. - Want het is een materie die nog erger kleeft dan pek. - Verander van gespreksonderwerp, en als dat niet mogelijk is, ga door op het oude thema, maar spreek dan over de noodzaak en de schoonheid van de heilige zuiverheid, de deugd van mensen die weten wat hun ziel waard is.

De heiligen waren geen abnormale wezens of interessante gevallen voor psychiaters.

Zij waren en zijn normaal; van vlees en bloed, zoals jij. - En zij hebben gezegevierd.

“Het vlees mag zich dan in zijde hullen…”. Wanneer ik zie hoe onzeker je bent tegenover de verleiding tot onzuiverheid, en hoe je je toevlucht neemt tot allerlei voorwendsels als kunst, wetenschap of zelfs naastenliefde, dan moet ik met een oud Spaans spreekwoord tot je zeggen: “Het vlees mag zich dan in zijde hullen, het is en blijft vlees”.

Infelix ego homo!, quis me liberabit de corpore mortis huius? Ongelukkige mens die ik ben!, wie zal me verlossen van dit lichaam des doods? - Zó roept de heilige Paulus uit. - Vat moed: ook hij heeft moeten vechten.

Denk op het moment van de verleiding aan de Liefde die je in de hemel wacht: voed de deugd van de hoop. Dit is geen gebrek aan onbaatzuchtigheid.

Wat er ook gebeurt, maak je geen zorgen zolang je je instemming niet geeft. - Want alleen de wil kan de deur van het hart openen en er het bederf in toelaten.

Je schrijft me: “Vader, ik heb… kiespijn in mijn hart”. - Ik lach er niet om, want ik begrijp dat je een goede tandarts nodig hebt voor het trekken van enkele kiezen.

Liet je het maar doen!…

“Had ik maar vanaf het begin gebroken”, zei je me. - Hopelijk hoef je die verlate uitroep niet meer te herhalen.

De weg is zo duidelijk!… De hindernissen zijn zo helder zichtbaar!… De wapens om te overwinnen zijn zo voortreffelijk! Desondanks, hoeveel omwegen en hoeveel struikelingen. Is het niet zo?

- Wat jou van het goede pad afbrengt, je doet struikelen en je zelfs doet vallen, dat is de dunne draad - in werkelijkheid een ketting, een smeedijzeren ketting - die we allebei goed kennen en die je niet verbreken wilt.

- Waarop wacht je om hem door te hakken en voorwaarts te gaan?

Verwarring. - Ik kwam te weten dat je oordeel onzeker werd. Opdat je me zou begrijpen, heb ik je geschreven: de duivel is heel lelijk, en omdat hij zeer gewiekst is, zorgt hij ervoor dat we zijn horens niet te zien krijgen. Hij valt niet frontaal aan.

- Daarom komt hij zo vaak in de vermomming van het edele, en zelfs van het geestelijke.

Laat je hart overlopen van liefde en dankbaarheid, als je overweegt hóe de genade van God je iedere dag weer bevrijdt uit de valstrikken, die de vijand voor je uitzet.

Verwijzingen naar de H. Schrift