Lijst van punten

Er zijn 11 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Getuigenis.

Als ze getuigen zijn geweest van je zwakheden en fouten, wát geeft het dan dat ze het ook zijn van je boetedoening?

Vergeet niet dat men, alvorens iets te onderwijzen, het eerst zelf moet doen.

Coepit facere et docere, zegt de Heilige Schrift van Jezus Christus: “Hij begon te doen en te onderwijzen”. Eerst doen. Opdat jij en ik daaruit leren.

Als je je slecht voordoet zonder het te zijn, dan ben je dom. - Deze domheid, steen des aanstoots, is erger dan slechtheid.

Wanneer mensen die in hun beroep weinig aanzien genieten, bij godsdienstige manifestaties haantje de voorste zijn, zullen jullie ongetwijfeld zin hebben om hun toe te fluisteren: “Zou u zo goed willen zijn u wat minder katholiek voor te doen!”

Als je een openbaar ambt bekleedt, heb je rechten en plichten die uit de uitoefening van je taak voortvloeien.

- Je verwijdert je van je weg als apostel, als je naar aanleiding of onder voorwendsel van een apostolaatswerk je beroepsplichten niet vervult. Want je verliest dan je beroepsprestige, dat juist het “aas is om mensen te vissen”.

“Het milieu heeft zo'n grote invloed!”, heb je me gezegd. En ik moest antwoorden: zonder twijfel. Daarom moet jullie vorming zodanig zijn, dat jullie, op natuurlijke wijze, je eigen sfeer met je meedragen, om “jullie toon” te geven aan de maatschappij waarin jullie leven.

- En, als je je deze geest eigen hebt gemaakt, dan ben ik er zeker van dat je me, met dezelfde hevige verbazing als de eerste leerlingen bij het aanschouwen van de eerste wonderen die ze in naam van Christus met hun eigen handen hadden verricht, zult zeggen: “Wat hebben wij toch een invloed op deze omgeving!”

“En als mijn leven in botsing komt met een verheidenst of heidens milieu, zal mijn natuurlijkheid dan niet gekunsteld lijken?”, vraag je me.

- En ik antwoord je: Zonder twijfel zal jouw leven botsen met dat van hen: dat contrast, dat ontstaat doordat je je geloof met je werken bevestigt, is nu juist de natuurlijkheid die ik van je vraag.

Heer, maak ons tot dwazen, behept met zo'n aanstekelijke dwaasheid, dat velen erdoor aangetrokken worden tot Uw apostolaat.

Nonne cor nostrum ardens erat in nobis, dum loqueretur in via? Brandde ons hart niet in ons, toen Hij onderweg met ons sprak?

Deze woorden van de leerlingen van Emmaüs zouden, als je een waar apostel bent, spontaan op de lippen moeten komen van je collega's, nadat ze je op hun levensweg hebben ontmoet.

Zorg ervoor zo te leven, dat je vrijwillig afstand weet te doen van die vormen van comfort en gemak, die je niet graag zou zien bij een andere man van God.

Bedenk dat je de graankorrel bent waarover het Evangelie spreekt. - Als je niet in de aarde valt en sterft, zul je geen vrucht voortbrengen.

Zorg ervoor dat niemand die met jou te maken krijgt, reden heeft om, zoals iemand eens deed, uit te roepen: “Ik heb schoon genoeg van al die fatsoenlijke mensen…”

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift