Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Getuigenis.

Ik zou graag willen dat je doet zoals Petrus en Johannes: dat je in het gebed met Jezus spreekt over wat je vrienden, je collega's nodig hebben… en dat je hun vervolgens met je voorbeeld kunt zeggen: -Respice in nos, Kijk naar ons! Kijk naar mij!

Bedenk eens wat er zou gebeuren, als wij, christenen, niet als zodanig willen leven… en stel je gedrag bij!

Heilig! Een kind van God zou moeten overdrijven in het beoefenen van de deugden, áls er op dit punt al overdrijving mogelijk is…, want anderen zullen zich aan dit voorbeeld spiegelen. Alleen als het kind heel ver komt, zullen die anderen een goed gemiddelde halen.

Beleef je christen-zijn met natuurlijkheid! Ik kan daar niet genoeg op aandringen: geef het beeld van Christus weer door je gedrag, zoals een gewone spiegel een beeld weergeeft zonder het te vervormen of om te zetten in een karikatuur. Als je even 'gewoon' bent als die spiegel, zul je het leven van Christus weerspiegelen, waardoor anderen het kunnen zien.

Je hebt innerlijk leven en leerstellige vorming nodig. Stel hoge eisen aan jezelf! Jij - christen - moet het zout der aarde zijn, het licht der wereld, want het is je plicht met een heilige durf het voorbeeld te geven.

De liefde van Christus moet jouw drijfveer zijn. Sinds je Hem gezegd hebt dat je Hem wilt volgen, heb je duidelijk ervaren dat je een andere Christus bent. Dat betekent dat je je niet afzondert van je omgeving - van je familie, vrienden en collega's -, net zoals het zout niet wordt gescheiden van het voedsel waaraan het smaak moet geven.

Bij je innerlijk leven en je vorming horen ook de vroomheid en het vermogen om te oordelen, wat een kind van God nodig heeft om alles met zijn actieve aanwezigheid te kruiden.

Vraag de Heer om altijd als 'waardevolle kruiden' voor het leven van de anderen te zijn.

Wat jij moet doen is Christus navolgen, zodat anderen Hem door jouw gedrag leren kennen. Vergeet niet dat Christus onze natuur heeft aangenomen, opdat alle mensen het goddelijk leven leren kennen en - verenigd met Hem - zowel individueel als gemeenschappelijk, de geboden kunnen naleven.

Als ik met jou over 'het goede voorbeeld' spreek, bedoel ik ook dat je begrip moet hebben, dat je anderen moet verontschuldigen en dat je vrede en liefde in de wereld moet brengen.

Christen: je hebt de plicht op alle gebieden voorbeeldig te zijn, ook door als burger de wetten in acht te nemen die het algemeen welzijn bevorderen.

Je verlangt van anderen, zoals van mensen in de dienstverlening, dat ze hun taak perfect uitvoeren. Het is hun plicht! zeg je dan. Heb je je wel eens afgevraagd of jij je aan je werktijden houdt en of je die gewetensvol vult?

Kom al je burgerplichten na en probeer je nergens aan te onttrekken. Gebruik ook al je rechten ten bate van het algemeen welzijn en wees zo verstandig geen uitzonderingen te maken.

Ook dat is een christelijk getuigenis.

Ga de confrontatie met de problemen van deze wereld aan met bovennatuurlijke visie en op basis van de morele normen. Ze vormen geen bedreiging of aantasting van je persoonlijkheid, maar ze geven daar wél richting aan.

Jouw leefwijze zal op die manier een bezielende kracht hebben die anderen meesleept; en het zal voor jou een bevestiging zijn dat je op de goede weg bent.

Als gewone burger wordt van jou verwacht - omdat je evenzeer burger bent als jouw collega's - dat je de moed hebt, wat soms geen kleinigheid is, om je geloof 'tastbaar' te maken: ze mogen je goede werken zien en ze mogen je beweegredenen kennen.

Verwijzingen naar de H. Schrift