Lijst van punten

Er zijn 11 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Getuigenis.

Je schrikt als je denkt aan het onheil dat wij kunnen aanrichten als we ons laten meeslepen door de vrees of de schaamte dat we er in het dagelijks leven voor moeten uitkomen dat wij christenen zijn.

Laten we de moed hebben om openlijk en voortdurend volgens ons heilig geloof te leven.

Ego palam locutus sum mundo: Ik heb in het openbaar voor alle mensen gepredikt, antwoordt Jezus aan Kájafas, als het ogenblik naderbij komt dat Hij zijn leven voor ons gaat geven.

En toch zijn er christenen die bang zijn om palam, openlijk, hun eerbied voor de Heer te tonen.

Een vriend van me kwam naar me toe: “ze zeggen dat je verliefd bent”. - Ik was heel verbaasd en de enige gedachte die me te binnen schoot was hem te vragen waar hij dat vandaan had.

Hij bekende dat hij het in mijn ogen had gelezen, die straalden van blijdschap.

Degenen die Christus ontmoet hebben, mogen zich niet meer in hun eigen wereldje opsluiten: wat zou zo'n inperking een trieste zaak zijn! Zij moeten zich als een waaier openen om alle zielen te bereiken. Ieder moet zijn vriendenkring maken - en deze groter laten worden - waar hij invloed op kan uitoefenen door het prestige dat hij heeft in zijn beroep, door zijn gedrag en zijn vriendschap, met de bedoeling dat Christus invloed zal uitoefenen door middel van dat beroepsprestige, dat gedrag en die vriendschap.

Wie laf het lijden ontvlucht, heeft stof tot nadenken als hij ziet met wat voor een grote overgave andere zielen hun leed aanvaarden.

Niet weinig mannen en vrouwen weten hun lijden christelijk te dragen. Laten wij hun voorbeeld volgen.

Het is moeilijk op iedereen indruk te maken door rustig te werken, door het goed vervullen van onze burgerplichten, zodat we later onze rechten kunnen opeisen en in dienst kunnen stellen van de Kerk en de gemeenschap.

Het is moeilijk, maar heel doeltreffend.

Laat door je gedrag als christelijk staatsburger de mensen het verschil zien tussen een gedeprimeerd en een blij leven; tussen timide zijn en durf hebben; tussen handelen uit berekende slimheid - uit schijnheiligheid! - en handelen als een eenvoudig mens uit één stuk. - Kortom, tussen mondain zijn en kind van God zijn.

Veel jaren geleden heb ik al glashelder een waarheid ingezien die altijd geldig zal blijven: een maatschappij die afscheid heeft genomen van het christelijke geloof en van de christelijke moraal, heeft behoefte aan een nieuwe vorm om de eeuwige waarheid van het evangelie te beleven en te verspreiden. In de boezem van de maatschappij, van de wereld moeten de kinderen van God schitteren door hun deugden als lantaarns in het donker - quasi lucernae lucentes in caliginoso loco.

Neem geen aanstoot aan slechte christenen die wel druk in de weer zijn, maar niet praktizeren. De Heer - schrijft de Apostel - “zal iedereen loon naar werken geven”: jou naar jouw werk en mij naar het mijne.

Als jij en ik besluiten dat wij ons best zullen doen, zijn er meteen al weer twee schooiers minder op de wereld.

Het is niet genoeg goed te zijn, je moet het ook laten blijken. Wat zou je vinden van een rozestruik die alleen maar dorens geeft?

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift