Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is apostolaat → apostolaat van het voorbeeld.

Ik zou willen dat je gedrag en je gesprekken zodanig waren, dat allen die je zien of horen spreken, zouden kunnen zeggen: die leest het leven van Jezus Christus.

Wilskracht. Dat is een zeer belangrijke eigenschap. Veracht de kleine dingen niet, want door de voortdurende beoefening van de onthechting en de zelfverloochening in de kleine dingen - die nooit onbeduidend zijn! - maak je je wil, met Gods genade, sterk en mannelijk. Zó zul je allereerst heer en meester over jezelf worden; en later: gids, hoofd, leider!… een leider, die met zijn voorbeeld, zijn woord, zijn kennis en zijn gezag overtuigt, stimuleert en meesleept.

Ik twijfel niet aan je eerlijkheid. - Ik weet dat je handelt in tegenwoordigheid van God. Maar, er is een “maar”: jouw daden worden gezien of kunnen worden gezien door mensen die menselijk oordelen… En het is nodig hun een goed voorbeeld te geven.

Vergeet niet dat men, alvorens iets te onderwijzen, het eerst zelf moet doen.

Coepit facere et docere, zegt de Heilige Schrift van Jezus Christus: “Hij begon te doen en te onderwijzen”. Eerst doen. Opdat jij en ik daaruit leren.

Als je je slecht voordoet zonder het te zijn, dan ben je dom. - Deze domheid, steen des aanstoots, is erger dan slechtheid.

“En als mijn leven in botsing komt met een verheidenst of heidens milieu, zal mijn natuurlijkheid dan niet gekunsteld lijken?”, vraag je me.

- En ik antwoord je: Zonder twijfel zal jouw leven botsen met dat van hen: dat contrast, dat ontstaat doordat je je geloof met je werken bevestigt, is nu juist de natuurlijkheid die ik van je vraag.

Een lang gezicht…, ruwe manieren…, een lachwekkend uiterlijk…, een onsympathieke manier van doen: hoop je op deze wijze anderen te bewegen Christus na te volgen?

Wie een goed voorbeeld geeft, zaait goed zaad; en de naastenliefde verplicht allen tot zaaien.

Maakt je niet bezorgd, als men jullie “herkent” aan jullie werken. - Dat is de goede geur van Christus. - Bovendien, op voorwaarde dat jullie steeds uitsluitend voor Hem werken, kunnen jullie je erover verheugen dat die woorden van de Heilige Schrift in vervulling gaan: “Dat zij jullie goede werken zien, en uw Vader verheerlijken die in de hemel is”.

Heer, maak ons tot dwazen, behept met zo'n aanstekelijke dwaasheid, dat velen erdoor aangetrokken worden tot Uw apostolaat.

Nonne cor nostrum ardens erat in nobis, dum loqueretur in via? Brandde ons hart niet in ons, toen Hij onderweg met ons sprak?

Deze woorden van de leerlingen van Emmaüs zouden, als je een waar apostel bent, spontaan op de lippen moeten komen van je collega's, nadat ze je op hun levensweg hebben ontmoet.

Zorg ervoor zo te leven, dat je vrijwillig afstand weet te doen van die vormen van comfort en gemak, die je niet graag zou zien bij een andere man van God.

Bedenk dat je de graankorrel bent waarover het Evangelie spreekt. - Als je niet in de aarde valt en sterft, zul je geen vrucht voortbrengen.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift