Lijst van punten

Er zijn 6 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is apostolaat → moeilijkheden in het apostolaat.

Blijf rustig, wanneer je een rechtzinnige mening naar voren hebt gebracht, ook al neemt degene die je aanhoort er kwaadwillig aanstoot aan. - Want zijn aanstoot-nemen is farizeïsch.

Ontgoocheld. - Je komt met hangende pootjes terug. De mensen hebben je zo net de les gelezen. - Zolang zij dachten dat je hen niet nodig had, boden zij je van alles aan. Maar toen ze bemerkten, dat je hun financiële hulp van enkele armzalige centen goed gebruiken kon, veranderde hun vriendschap in onverschilligheid.

- Stel je vertrouwen enkel op God en op hen, die omwille van Hem met je verbonden zijn.

Trek het je niet aan, als je van corpsgeest wordt beticht. Wat willen ze? Een broos werktuig, dat breekt als men het oppakt?

Blijf niet wakker liggen van de financiële moeilijkheden die je apostolaat bedreigen. - Verdubbel je vertrouwen op God, doe menselijkerwijze al wat je kunt en je zult zien hoe vlug je geldzorgen zich vanzelf oplossen!

Een levend en doordringend geloof. Zoals het geloof van Petrus. - Als je dat hebt, zo heeft Hij gezegd, zul je bergen verzetten en alle hindernissen opruimen, die menselijk gezien onoverwinnelijk lijken en je apostolisch werk in de weg staan.

Je hebt gelijk. - Vanaf de top, schrijf je me, is er zover het oog reikt, en dat betekent: in een radius van vele kilometers, geen vlakte te zien: achter elke berg is een andere. Als het landschap ergens milder schijnt te worden, verschijnt, wanneer de mist optrekt, een bergketen die tot dan toe verborgen gebleven was.

Zo is het, zo moet het ook met de horizon van je apostolaat zijn: het is nodig heel de wereld door te trekken. Er zijn voor jullie evenwel geen gebaande wegen… Die moeten jullie zelf banen, dwars door de bergen, met je eigen voetstappen.

Verwijzingen naar de H. Schrift