Lijst van punten

Er zijn 7 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Vertrouwen → vertrouwen in God.

Hij heeft zich zó klein gemaakt - zie je wel: een Kind! - opdat je vol vertrouwen naar Hem toe zou gaan.

“Ik vond het grappig u de uitdrukking te horen gebruiken, dat Onze Lieve Heer “afrekening” met u zal houden. Nee, voor u allen zal Hij geen Rechter zijn in de strenge zin van het woord, maar gewoon Jezus”. - Deze regels, geschreven door een heilige bisschop, die meer dan één bedroefd hart hebben getroost, kunnen ook goed het jouwe troosten.

Dien God oprecht, wees Hem trouw… en maak je nergens bezorgd over. Want het is echt waar dat “als je eerst het Rijk Gods en zijn gerechtigheid zoekt, Hij je de rest - het materiële, de middelen - erbij zal geven”.

Gooi die wanhoop, die uit de kennis van je nietswaardigheid voortkomt, van je af. - Het is waar: economisch gezien ben je een nul…, naar je maatschappelijk aanzien gemeten ben je ook een nul…, hetzelfde geldt voor je deugden en capaciteiten.

Maar links van al deze nullen staat Christus… En wat een onmeetbaar groot getal wordt dat!

Je zegt dat je niets bent… - Dat anderen wonderen gedaan hebben en nog steeds doen, in organisaties, pers en propaganda. - Dat zij daartoe dan ook over alle middelen beschikken, terwijl jij er geen hebt?… Wel, denk dan aan Ignatius: een onwetende onder de doctoren van Alcalá. - Zonder een cent op zak onder de studenten van Parijs. - Vervolgd, belasterd…

Dat is de weg: bemin, geloof, en… lijd: je liefde, je geloof en je kruis zijn de onfeilbare middelen om de apostolische verlangens die je in je hart draagt, te verwerkelijken en te vereeuwigen.

Je erkent, dat je nietswaardig bent. Dat bén je ook. - Desondanks of juist dáárom zocht God jou.

- Hij bedient zich altijd van ongeschikte werktuigen, om te laten zien dat het “werk” van Hem is.

- Van jou vraagt Hij alleen volgzaamheid.

Vertrouw altijd op je God. - Hij verliest geen veldslagen.

Verwijzingen naar de H. Schrift