Lijst van punten

Er zijn 10 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Kleine dingen  → de heiligheid in de kleine dingen .

Qui fidelis est in minimo et in maiori fidelis est, wie getrouw is in het kleine, is het óók in het grote.

- Het zijn woorden van St. Lucas, die je - onderzoek het maar - de oorsprong van je dwalingen aangeven.

Laten we niet denken, dat onze ogenschijnlijke deugd van heiligheid iets waard is, als zij niet samengaat met de gewone deugden van een christen.

- Dat zou hetzelfde zijn, als het dragen van prachtige juwelen op ondergoed.

In het apostolaatswerk bestaat er geen geringe ongehoorzaamheid.

Wil je werkelijk heilig worden? - Vervul je kleine plicht van elk moment! Doe wat je moet, en geef je helemaal aan wat je doet.

Je hebt de verkeerde weg gekozen, wanneer je de kleine dingen minacht.

De “grote” heiligheid bestaat in het vervullen van de “kleine plichten” van ieder ogenblik.

Grote geesten letten wel degelijk op kleine dingen.

Omdat je in pauca fidelis, in het kleine getrouw geweest bent, ga binnen in de vreugde van je Heer. - Dit zijn woorden van Christus. - In pauca fidelis!… - Zul je de kleine dingen blijven geringschatten, nu je weet dat de heerlijkheid beloofd is aan wie er goed op letten?

Al het menselijk doen en laten, ook onze heiligheid, is een weefsel van kleinigheden die, al naar gelang de zuiverheid van mening, een schitterend tapijt van heldhaftigheid óf van gemeenheid, van deugd óf van zonde vormen.

De heldendichten verhalen van geweldige avonturen, maar deze zijn steeds gemengd met alledaagse bijzonderheden uit het leven van de held. - Hecht toch veel waarde aan de kleine dingen! Dat is de kortste weg.

Gezegend zij de volharding van de ezel aan de tredmolen! - Altijd in dezelfde tred. Altijd dezelfde cirkel rond. - Dag in, dag uit: altijd hetzelfde.

Het moet zo zijn. Anders zouden de vruchten niet rijp worden, zou de boomgaard geen bloesem voortbrengen en de tuin geen geuren.

Pas deze gedachte toe op je innerlijk leven.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift