Lijst van punten

Er zijn 8 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Kleine dingen  → hun werkzaamheid.

Wilskracht. Dat is een zeer belangrijke eigenschap. Veracht de kleine dingen niet, want door de voortdurende beoefening van de onthechting en de zelfverloochening in de kleine dingen - die nooit onbeduidend zijn! - maak je je wil, met Gods genade, sterk en mannelijk. Zó zul je allereerst heer en meester over jezelf worden; en later: gids, hoofd, leider!… een leider, die met zijn voorbeeld, zijn woord, zijn kennis en zijn gezag overtuigt, stimuleert en meesleept.

Verval niet in een vicieuze cirkel: je denkt: als dit op deze of gene wijze geregeld wordt, dan zal ik zeer edelmoedig zijn tegenover God.

Zou jezus niet verwachten dat je edelmoedig bent zonder voorwaarden te stellen, opdat Hij alles regelen kan, beter dan jij je kunt voorstellen?

Een vast voornemen als logische conclusie hiervan: elk moment van de dag zal ik proberen Gods wil edelmoedig te volbrengen.

Oordeel niet naar de onaanzienlijkheid van het begin: ik werd er eens op gewezen, dat de zaden van eenjarige planten niet kleiner zijn dan die van bomen die honderd jaar kunnen worden.

Vergeet niet dat al het grote op aarde begonnen is met klein te zijn. - Dat wat groot geboren wordt, is monsterlijk en sterft.

Je zegt me: Zodra zich de gelegenheid voordoet, iets groots te doen… dan! - Dan? Wil je mij doen geloven, en geloof je zelf serieus, dat je bij de bovennatuurlijke olympiade kunt winnen zonder je dagelijks voor te bereiden, zonder training?

Heb je gezien hoe ze dit machtige bouwwerk hebben laten oprijzen? - Een baksteen, en nog een. Duizenden bakstenen! Maar één voor één. - En zakken cement, één voor één. En blokken steen, waarvan elk op zich, vergeleken met het geheel, weinig voorstelt. - En brokken ijzer. - En arbeiders die dag in, dag uit evenveel uren werken.

Heb je gezien, hoe ze dit machtige bouwwerk opgetrokken hebben?… - Door al maar kleine dingen!

Het is een harde ervaring geweest, vergeet die les niet. - Je grote lafheden van nu, dat is wel duidelijk, lopen parallel met je kleine dagelijkse lafheden.

“Je hebt niet kunnen” overwinnen in het grote, “omdat je niet hebt willen” overwinnen in het kleine.

Wees niet zo… dwaas; het is waar dat je in de grote onderneming van Christus hoogstens de rol speelt van een schroefje.

Maar weet je wat er gebeuren kan, als een schroef niet vast aangedraaid is of losschiet? Grotere onderdelen zullen los gaan zitten, of de raderen zullen beschadigd raken en uitvallen. Het werk zal stokken. Misschien wordt de hele machine zelfs onbruikbaar.

Wat is het groot om een klein schroefje te zijn!