Lijst van punten

Er zijn 5 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Eucharistie → werkelijke tegenwoordigheid .

Beschouw het mooiste en grootste van deze aarde…, dat wat het verstand en de andere vermogens behaagt…, en dat wat ontspanning en vermaak is voor het lichaam en de zinnen…

En beschouw de wereld en de andere werelden, die 's nachts schitteren: het heelal. - En dát, samen met alle vervulde wensen van het hart…, is niets waard, is nog minder dan niets, vergeleken bij die God van mij, - van jou! Die oneindige schat, allerkostbaarste parel; Hij, vernederd, slaaf geworden, die zichzelf ontledigd heeft door het bestaan van een dienstknecht op zich te nemen in de stal, waar Hij geboren wilde worden. In de werkplaats van Jozef, in het lijden en in de smadelijke dood… en in de dwaasheid van zijn Liefde in de Heilige Eucharistie.

Wanneer je het tabernakel nadert, denk er dan aan, dat Hij al twintig eeuwen op je wacht.

Daar is Hij: de Koning der Koningen, de Heer der Heren. - Verborgen in het Brood.

Uit Liefde voor jou heeft Hij zich tot het uiterste vernederd.

Laat het bezoek aan het Allerheiligste niet achterwege. - Vertrouw Jezus, die in het tabernakel werkelijk tegenwoordig is, na je mondelinge gebeden de zorgen toe van de dag. - Je zult er licht en moed uit putten voor je christelijk leven.

Non manifeste, sed quasi in occulto, niet in het openbaar, maar in het verborgene: zo gaat Jezus naar het Loofhuttenfeest.

Zo zal Hij met Kleofas en zijn gezel naar Emmaüs gaan. - Zo ziet Maria Magdalena Hem na zijn verrijzenis.

En zo: non tamen cognoverunt discipuli quia Jesus est, de leerlingen bemerkten niet dat Hij het was. Zo verschijnt Jezus bij de wonderbare visvangst waarover St. Jan vertelt.

Nog meer verborgen is Hij, uit Liefde voor de mensen, in de Hostie.