Lijst van punten

Er zijn 10 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Genade van God → wezen en werkingn.

Verberg voor je geestelijk leidsman de influisteringen van de vijand niet. - Door ze hem toe te vertrouwen, overwin je jezelf, en krijg je meer genade van God. - Bovendien heb je nu, om aan de winnende hand te blijven, de gave van raad en ook de gebeden van je geestelijke vader.

Droefheid, neerslachtigheid. Dat verwondert me niet: het is de stofwolk die je val heeft doen opwaaien. Maar genoeg daarover! Dreef de wind van de genade deze wolk niet al lang weg?

Bovendien, als je die droefheid niet van je afzet, zou die wel eens een dekmantel van je hoogmoed kunnen zijn. - Dacht je soms dat je volmaakt was en boven elke zonde verheven?

Er bestaat niets beters op de wereld dan in de genade van God te leven.

Quia hic homo coepit aedificare et non potuit consummare! Hij begon te bouwen en kon het niet afmaken!

Een droevig commentaar dat, als je maar wilt, niet op jou van toepassing zal zijn. Want je hebt alle middelen om het gebouw van je heiliging te voltooien: de genade van God en je eigen wil.

Laat je hart overlopen van liefde en dankbaarheid, als je overweegt hóe de genade van God je iedere dag weer bevrijdt uit de valstrikken, die de vijand voor je uitzet.

Moed houden! Jíj… speelt het best klaar. - Zie eens, wat de genade van God gemaakt heeft van die slaperige en laffe Petrus die Hem verloochend had…, en van Paulus, die haatdragende en fanatieke vervolger.

Vraag de Heer nederig je geloof te vermeerderen. - Dan zul je met dat nieuwe licht scherper het verschil kunnen zien tussen de paden van de wereld en je eigen weg als apostel.

Maak je niet ongerust, als je bij het overdenken van de heerlijkheden van de bovennatuurlijke wereld die andere - vleierige - stem in je binnenste hoort: die van de oude mens.

Het is “het lichaam van de dood”, dat zijn verloren rechten opeist… Jij hebt genoeg aan de genade. Wees trouw en je zult overwinnen.

Gelukkige tegenspoed van deze wereld! - Armoede, tranen, haat, onrecht, schande… Alles zul je vermogen in Hem, die jou kracht geeft.

Onze wil is, met de genade, almachtig voor God. - Als we, bij het zien van al die beledigingen die de Heer aangedaan worden, met vastbesloten wil tegen Jezus zeggen, bijvoorbeeld als we in de tram zitten: “Mijn God, ik zou zoveel akten van liefde en van eerherstel willen bidden, als de wielen van dit rijtuig omwentelingen maken”, dan hebben wij op ditzelfde ogenblik Jezus werkelijk bemind en Hem eerherstel gegeven, zoals onze wens was.

Deze “dwaasheid” past bij het geestelijk kind-zijn; het is de eeuwige dialoog tussen het onschuldige kind en de vader die gek is op zijn kind: Zeg eens hoeveel je van me houdt? - En het kleintje zegt, met de nadruk op elk woord: “héél, héél véél!”

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift