Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Genade van God → wezen en werkingn.

Mijn Vader - ga zo, vol vertrouwen met Hem om! - in de hemel, kijk met een liefdevolle barmhartigheid op mij neer en maak dat ik aan uw liefde beantwoord.

Geef mij een verliefd hart, doe mijn hart van brons smelten. Brand en zuiver mijn onboetvaardig vlees. Vul mijn verstand met bovennatuurlijk licht. Maak van mijn tong de tolk van de Liefde en de Glorie van Christus.

Een dag van heil, een dag van eeuwig leven is voor ons aangebroken. Opnieuw klinkt het gefluit van de goddelijke Herder en weer zijn die liefdevolle woorden er, vocavi te nomine tuo, Ik heb je bij je naam geroepen.

Zoals onze moeder, roept Hij ons bij onze naam; bij de naam waarmee we thuis geliefkoosd werden. Daar, in de intimiteit van je ziel, roept Hij. Je hoeft alleen maar te antwoorden: Ecce ego, quia vocasti me, Hier ben ik, omdat Gij mij geroepen hebt. En deze keer ben ik vastbesloten de tijd niet voorbij te laten gaan, als water dat over rotsen loopt, zonder ook maar een spoor achter te laten.

O, Jezus…, sterk onze zielen, effen ons de weg, maar vervul ons vooral van uw Liefde! Maak een vlammenzee van ons leven, die de aarde doet branden met het goddelijk vuur dat U ons gebracht hebt.

Waar ben je zo trots op? Elke nieuwe impuls die je krijgt komt van Hem. Trek daar je conclusies uit.

Ik dank U, Heer, want als U bekoringen toelaat, geeft U ons ook het licht en de kracht van uw genade om te kunnen overwinnen. Ik dank U, Heer, dat Gij bekoringen toelaat, opdat wij nederig zijn!

Je roept uit: Ure igne Sancti Spiritus, ontsteek in mij het vuur van uw Geest! Je voegt eraan toe: Mijn arme ziel zou haar vleugels zo vlug mogelijk opnieuw moeten uitslaan… om haar vlucht pas te beëindigen wanneer ze rust in Hem!

Dit verlangen lijkt mij heel goed. Ik zal je aanbevelen bij de Heilige Geest, de Helper, en Hem voortdurend aanroepen, opdat Hij zich vestigt in het binnenste van je ziel, je leiding geeft en een bovennatuurlijke glans verleent aan alles wat je zegt, denkt, doet en nastreeft.

De nederige en vreugdevolle zang van Maria in het Magnificat herinnert ons aan de oneindige edelmoedigheid van de Heer jegens hen die als kinderen worden, zich vernederen en aanvaarden dat zij niets zijn.

Wees niet bang hoge eisen aan jezelf te stellen. Veel mensen doen dit in het verborgene, opdat alleen de Heer schittert.

Ik zou willen dat jij en ik reageerden zoals iemand deed die meer aan God wilde toebehoren. Hij schreef op het feest van de heilige Familie, dat destijds gevierd werd onder het octaaf van Driekoningen:

“Ik heb niet te klagen over de hoeveelheid kruisjes. Gisteren - ik heb erom gehuild - gebeurde er iets dat mij veel moeite kostte. Nu, vandaag, kom ik tot de conclusie dat de heilige Jozef - mijn Vader en Heer - en mijn heilige Moeder Maria blijkbaar niet wilden dat 'hun kind' geen geschenk van de Drie Koningen zou krijgen. Ze schonken mij licht, waardoor ik zag dat ik zo ondankbaar was niet voldoende te beantwoorden aan de genade van Jezus. Ook maakte ik de ongelofelijke fout niet in te zien dat ik mij met mijn slechte gedrag verzette tegen de allerheiligste wil van God, die mij als zijn werktuig wil hebben.”

Een man die helemaal aan God wilde toebehoren en uit liefde tot Hem alle mensen wilde dienen, bad als volgt: “Heer, ik vraag U in deze zondaar werkzaam te zijn en mij een zuivere en gelouterde intentie te geven.”

God houdt oneindig veel meer van ons, dan jij van jezelf houdt… Verzet je daarom niet als Hij hoge eisen aan je stelt!

Laat je vormen door de genade die je ontvangt, of die nu hard of zacht aankomt. Span je ervoor in geen hinderpaal, maar een instrument te zijn. Als je wilt, zal je allerheiligste Moeder je helpen de loop van de goddelijke wateren te kanaliseren, en daarvoor niet langer een hindernis te zijn.

Dominus dabit benignitatem suam et terra nostra dabit fructum suum, de Heer zal zijn zegen geven en ons land zal vruchten voortbrengen.

Inderdaad is de zegen van God de oorsprong van elke goede vrucht, het noodzakelijke klimaat als wij willen dat onze wereld heiligen voortbrengt, mannen en vrouwen van God.

Dominus dabit benignitatem, de Heer zal zijn zegen geven. Maar, let wel, de tekst zegt verder dat de Heer vruchten van jou en van mij verwacht, maar geen vruchten die ziek en mager zijn doordat wij niet tot overgave in staat waren. Omdat Hij ons overvloedig zegent, verwacht Hij rijke vruchten.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift