Lijst van punten

Er zijn 6 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Genade van God → beantwoorden aan de genade.

“Wat ik God als christen verschuldigd ben, en wat ik verzuimd heb te doen ten aanzien van deze schuld, heeft me doen huilen van verdriet, verdriet uit liefde. Mea culpa! - Het is goed dat je je schulden leert kennen, maar vergeet daarbij niet hoe men die betaalt: met tranen… en met werken.

Ik heb geen wonderen nodig: aan die uit de Schrift heb ik meer dan genoeg. - Wat ik wél nodig heb, is dat je je plicht vervult en aan de genade beantwoordt.

Vergeet niet, mijn zoon, dat er voor jou op aarde slechts één kwaad bestaat, dat je moet vrezen en met Gods genade moet vermijden: de zonde.

Je vertelt me van je vriend dat hij regelmatig de sacramenten ontvangt, dat hij kuis leeft en dat hij een goed student is. - Maar hij wil niet bijten. Zo gauw je met hem over offer en apostolaat spreekt, wordt hij bedroefd en gaat hij weg.

Maak je geen zorgen. - Deze mislukking ligt niet aan een tekort aan ijver van jouw kant. Het is woord voor woord het tafereel uit het Evangelie: “Wil je volmaakt zijn, ga dan, verkoop alles wat je bezit en geef het aan de armen” (het offer)…, “kom dan terug om Mij te volgen” (het apostolaat).

De jongeman abiit tristis, ging ook bedroefd weg: hij wilde niet aan de genade beantwoorden.

Leiders!… Sterk je wil, opdat God van jou een aanvoerder maakt. Weet je niet hoe die vervloekte geheime genootschappen te werk gaan? Nooit hebben ze de massa's voor zich gewonnen. - In hun holen leiden ze een aantal duivelsmensen op, die de menigte ophitsen en in oproer brengen, haar dol maken, om haar mee te voeren naar de afgrond van elke wanorde…, en naar de hel. - Zij dragen een vervloekt zaad.

Als je wilt…, zul jij het woord van God uitdragen, dat duizend maal gezegend is en niet kan falen. Als je edelmoedig bent…, als je meewerkt, met je persoonlijke heiliging, zul jij de heiliging van de anderen verkrijgen: zo vestig jij het rijk van Christus: Omnes cum Petro ad Jesum per Mariam. Allen met Petrus naar Jezus door Maria.

Verheug je als je ziet, dat anderen werkzaam zijn in prachtige werken van apostolaat. - En vraag God voor hen overvloedige genaden, en dat zij aan deze genaden beantwoorden.

Vervolg dan je eigen weg, overtuigd dat er voor jou geen andere is.

Verwijzingen naar de H. Schrift