Lijst van punten

Er zijn 11 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Jezus Christus  → lijden en dood.

Hinder het werk van de Trooster niet: verenig je met Christus om je te zuiveren, en voel met Hem de beledigingen, en de bespuwingen, en de slagen in het gezicht…, en de doornen, en de last van het kruis…, en de ijzers die je vlees openhalen, en de angsten van een dood in verlatenheid…

En ga binnen in de geopende zijde van Onze Heer Jezus en je zult een veilig toevluchtsoord vinden in Zijn doorboorde Hart.

Onthechting. - Hoeveel kost dat!… Had ik maar geen andere binding meer dan de drie nagels, en in mijn vlees geen ander gevoel dan dat van het Kruis!

Jezus lijdt om de Wil van de Vader te volbrengen… En jij, die ook de allerheiligste Wil van God wilt volbrengen door in de voetstappen van de Meester te treden, bekláág jij je als je als reisgezel het lijden ontmoet?

Ga binnen in de wonden van de gekruisigde Christus. Daar zul je leren je zinnen te bewaken, daar zul je innerlijk leven hebben, daar zul je de Vader onophoudelijk de smarten van de Heer en van Maria opofferen om jouw schulden en de schulden van alle mensen te betalen.

Het is hard in het heilig Evangelie de vraag van Pilatus te lezen: “Wie wilt ge dat ik u zal vrijlaten, Barabbas of Jezus die Christus genoemd wordt?” - Het is pijnlijker het antwoord te horen: “Barabbas!”

En nóg verschrikkelijker is het te denken dat ook ik dikwijls, door van de rechte weg af te wijken, gezegd heb: “Barabbas!” en dat ik eraan toegevoegd heb: “Christus?… Crucifige eum! Kruisig Hem!”

Christus is voor jou gestorven. - Jij…, wat moet jij voor Christus doen?

Als iemand gestorven zou zijn om mij van de dood te vrijwaren!…

-God stierf. En ik blijf onverschillig.

Eenzaamheid van Maria. Alleen! - Zij weent in haar verlatenheid. Jij en ik moeten Onze Lieve Vrouw gezelschap houden en met haar wenen: want ónze zonden hebben Jezus aan het hout vastgespijkerd.

De Kruisweg. - Dat is werkelijk een krachtige en vruchtbare devotie! Wen je eraan iedere vrijdag de veertien staties van het lijden en sterven van onze Heer te overwegen. - IK verzeker je, dat je er kracht uit zult putten voor de hele week.

Nu het gehoorzamen je moeite kost, moet je denken aan onze Heer: Factus obediens usque ad mortem, mortem autem crucis. Gehoorzaam geworden tot de dood, ja, tot de dood aan het kruis!

Jezus… zwijgt. Jesus autem tacebat. - Waarom spreek jij? Om troost te zoeken, of om je te rechtvaardigen?

Zwijg. - Zoek je vreugde in het geminacht worden: daarvan zul je toch altijd minder krijgen dan je verdient.

- Kun jíj soms zeggen: Quid enim mali feci? - Wat voor kwaad heb ik gedaan?

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift