Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Jezus Christus  → lijden en dood.

Christus, die het Kruis besteeg met wijd geopende armen, met het allesomvattende gebaar van de Eeuwige Priester, wil op ons rekenen - op ons die niets zijn - om de vruchten van zijn verlossing naar 'alle' mensen te brengen.

Om de boeien van de zonden en tekortkomingen te verbreken, heeft Christus om jou en voor jou geleden.

In het sacrament van de boete vergeeft Jezus ons.

Daar worden de verdiensten van Christus op ons toegepast. Uit liefde voor ons hangt Hij met uitgestrekte armen aan het Kruis, waaraan Hij - meer dan door de spijkers - uit liefde voor ons is vastgenageld.

De Heer zegt ons vanaf het Kruis: Ik lijd, opdat mijn broeders de mensen gelukkig worden, niet alleen in de hemel, maar - voor zover mogelijk - ook op aarde, door de allerheiligste wil van mijn hemelse Vader te doen.

We staan op de berg Calvarië waar Jezus gestorven is en we voelen de last van onze persoonlijke zonden. Met een bewuster en dieper berouw dan ooit maken we het vaste voornemen Hem nooit meer te beledigen.

Overweeg en doorleef het Lijden van Christus samen met Hem. Bied - dagelijks - jouw rug aan als ze Hem geselen; bied jouw hoofd aan voor de doornenkroon.

In de streek waar ik vandaan kom zeggen ze: “Liefde wordt met liefde betaald.”

Jij en ik, wij kunnen niet zeggen dat we niet bij de dood van Christus betrokken zijn, ook al doet het ons pijn het te erkennen; ik vraag God overigens dat Hij die pijn nog versterkt. De zonden van de mensen waren immers de hamerslagen die Hem met spijkers aan het kruishout nagelden.

Je wilt bidden maar je ziet niets, je voelt je verward en leeg. Volg dan deze weg: denk niet aan jezelf, maar richt je blik op het lijden van Christus, onze Verlosser.

Wees ervan overtuigd dat Hij van ieder van ons verwacht wat Hij in de Hof van Olijven aan zijn drie meest geliefde apostelen vroeg: “Waakt en bidt”.

Ik begrijp heel goed dat je, uit Liefde, samen met Christus wilt lijden: dat je in zijn plaats je rug wilt aanbieden voor de geselslagen van de beulen; je hoofd voor de doornenkroon; je handen en voeten voor de nagels…, of dat je op zijn minst bij onze Moeder, de heilige Maria, onder het Kruis wilt staan, en jezelf wilt aanklagen omdat ook jij de Heer met je zonden gedood hebt… Je verlangt ernaar te lijden en lief te hebben.

Heer - het kan me niets schelen het duizend keer te herhalen -, ik wil bij U zijn, en de vernederingen en wreedheden van het Lijden en van het Kruis samen met U ondergaan.

Ga bidden bij de gestorven Jezus aan het Kruis, opdat het leven en sterven van Christus een voorbeeld voor je is en een aansporing om te beantwoorden aan zijn goddelijke wil.

In silentio et in spe erit fortitudo vestra, in zwijgen en in vertrouwen zal uw kracht liggen… verzekert de Heer de zijnen. Zwijgen en vertrouwen: twee belangrijke wapens in tijden van tegenspoed, wanneer de mensen weigeren je te helpen.

Het lijden verdragen zonder te klagen - kijk naar het heilig lijden en sterven van Jezus -, is een maat voor de liefde.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift