Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Boete → berouw, genoegdoening .

Laten wij in dit arme leven van nu de kelk van pijn en smart tot de laatste druppel leegdrinken. - Wát maakt het uit om tien, twintig, vijftig jaar te lijden…, als daarna voor altijd de hemel komt, voor altijd…, voor altijd!

En bovenal - beter nog dan om de hierboven neergeschreven reden: propter retributionem, vanwege het loon -, wat gééft het te lijden als men dat doet om te troosten, om welgevallig te zijn aan God onze Heer, in de geest van herstel, verenigd met Hem in het dragen van Zijn Kruis; kortom: als men lijdt uit Liefde?…

Uitboeting: dát is het pad dat naar het Leven leidt.

Wat zijn de mensen toch bang voor boetedoening! Als ze dát wat ze doen voor de schijn van de wereld, zouden doen met gezuiverde intentie, voor God…, wat zouden sommigen dan heilig kunnen zijn!

Huil je? - Schaam je er niet voor. Huil maar. Ja zeker, ook mannen huilen, net als jij, in de eenzaamheid en voor het aangezicht van God. - 's Nachts, zegt koning David, besproei ik mijn bed met tranen.

Met die brandende en mannelijke tranen kun je je verleden zuiveren en je leven van nu bovennatuurlijk maken.

Ik wil dat je gelukkig bent op aarde. - Dat zul je echter niet zijn, als je die angst voor het lijden niet kwijtraakt. Want zolang we “onderweg” zijn, ligt in het lijden juist ons geluk.

Wat is het mooi, het leven te verliezen voor het Leven!

Als je weet dat dat lichamelijk en geestelijk lijden loutering en verdienste is, zegen het dan.

Als we edelmoedig zijn in het vrijwillig boete doen, zal Jezus ons met genade vervullen om de boetedoeningen die Hij ons zendt, lief te hebben.

Door boetedoening moet je wil van de zintuigen datgene eisen, wat de andere vermogens van je ziel die wil in het gebed weigeren.

Hoezeer veredelen we het lijden, wanneer we het de plaats geven die het in het goddelijk heilsplan toekomt: uitboeting.

Kind, brand van verlangen om de grote vergissingen te herstellen, die je in je leven van volwassene begaan hebt.

Het kruis op je borst?… Goed. Maar… ook het kruis op je schouders, het kruis in je vlees, het kruis in je verstand. - Zo zul je leven voor Christus, met Christus en in Christus. Zo alleen kun je apostel zijn.

Verwijzingen naar de H. Schrift