Lijst van punten

Er zijn 8 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Boete → deugd van boetedoening.

Je overwint jezelf niet, je doet geen verstervingen, omdat je hoogmoedig bent. Je zegt me dat je een leven van boetedoening leidt? Vergeet niet dat hoogmoed kan samengaan met boetedoening… - Nog een argument: je droefheid na de val of na je tekort aan edelmoedigheid, is dat werkelijk verdriet of slechts ergernis, omdat je je zo klein en krachteloos ziet? - Hoe ver ben je nog van Jezus, als je niet nederig bent…, zelfs als je geselslagen iedere dag nieuwe rozen doen opbloeien!

Begraaf door boetedoening je nalatigheden, je beledigingen en zonden in de diepe kuil welke je groef door je nederigheid; - net zoals de tuinier de rotte vruchten, de dorre takjes en bladeren begraaft aan de voet van de boom die ze heeft voortgebracht. - En wat eerst onvruchtbaar, of beter gezegd, schadelijk was, draagt zo daadwerkelijk bij tot nieuwe vruchtbaarheid.

Leer uit je val een nieuwe impuls te halen: uit de dood, leven.

De Christus die jij ziet, is Jezus niet, maar alleen het armzalige beeld dat zich voor jouw vertroebelde ogen gevormd heeft… - Zuiver je. Verhelder je blik door nederigheid en boete. Dan… zal de klaarheid van de Liefde je niet ontbreken en je zult een volmaakte zienswijze krijgen. Het beeld dat je dan krijgt, zal werkelijk het beeld van Hem zijn!

Jezus lijdt om de Wil van de Vader te volbrengen… En jij, die ook de allerheiligste Wil van God wilt volbrengen door in de voetstappen van de Meester te treden, bekláág jij je als je als reisgezel het lijden ontmoet?

Redenen om boete te doen? Voldoening, eerherstel, bede, dankzegging: allemaal middelen om vooruit te komen…: voor jou, voor mij, voor anderen, voor je familie, voor je land, voor de Kerk… En nog duizend redenen meer.

Wil niet volwassen zijn. - Wees een kind, altijd een kind, ook al sterf je van ouderdom. - Als een kind struikelt en valt, verbaast dat niemand…: zijn vader haast zich om het overeind te helpen.

Als degene die struikelt en valt volwassen is, is de eerste reactie te lachen. - Soms maakt deze eerste opwelling om te lachen plaats voor medelijden. - Maar volwassenen moeten zelf opstaan.

Jouw dagelijkse droevige ervaring is vol struikelen en vallen. Wat moet er van jou terechtkomen als je niet steeds méér kind wordt.

Wil niet volwassen zijn. - Blijf een kind opdat, wanneer je komt te vallen, de hand van God, jouw Vader, je overeind helpe.

Je bent vol zwakheden. - Elke dag zie je ze beter. - Maar laat dat je niet afschrikken. - Hij weet goed dat je niet méér vruchten kunt afwerpen.

Je onvrijwillige misstappen - als die van een kind - maken dat God, je Vader, meer zorg voor je heeft en dat Maria, je Moeder, haar liefdevolle hand niet van je terugtrekt. Doe je voordeel hiermee en als de Heer je dagelijks van de grond opraapt, omhels Hem dan uit alle macht en leg je arme hoofd op zijn open borst. Het kloppen van zijn allerbeminnelijkst Hart zal je op den duur in verrukking brengen.

Als een kinderlijke ziel de Heer haar verlangen naar vergeving kenbaar maakt, kan zij er zeker van zijn spoedig verhoord te worden: Jezus zal de ziel aan de last ontrukken, die ze met zich meesleept als straf voor haar vroegere tekortkomingen. Hij zal haar bevrijden van het loodzware gewicht, dat ten gevolge van al haar onzuiverheden op haar drukt en waardoor de ziel aan de grond vast blijft zitten. Hij zal het kind verlossen van alle aardse ballast van zijn hart, die het belet op te stijgen tot de goddelijke Majesteit, om weg te smelten in de levende Liefdesvlam die Hij is.

Verwijzingen naar de H. Schrift