Lijst van punten

Er zijn 9 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Boete → geest van boete.

De smart overstelpt je, omdat je haar laf ondergaat. - Aanvaard haar moedig in een christelijke geest en je zult haar gaan waarderen als een schat.

Als ze getuigen zijn geweest van je zwakheden en fouten, wát geeft het dan dat ze het ook zijn van je boetedoening?

Wat is het mooi, het leven te verliezen voor het Leven!

Ben je bang om boete te doen?… De boetedoening, die je zal helpen om het eeuwige Leven te verkrijgen. - Zie je niet, hoe de mensen zich daarentegen onderwerpen aan duizend kwellingen van een bloedige operatie om dit armzalige leven van nu te behouden?

Als je de gemeenschap van de heiligen voelt, als je ze beleeft, zul je graag boete doen. - Je zult dan begrijpen dat boete gaudium etsi laboriosum, een vreugde is, zij het vermengd met inspanning. En je zult je met alle boetvaardige mensen, die er geweest zijn, die nú leven en die er nog zúllen zijn, “verbonden” voelen.

Ideo omnia sustineo propter electos, ik verdraag alles ter wille van de uitverkorenen - ut et ipsi salutem consequantur, opdat ook zij het heil verwerven - quae est in Christo Jesu, dat in Jezus Christus is.

- Dit is de manier, de gemeenschap van de heiligen te beleven!

- Vraag de Heer je deze geest van St. Paulus te geven.

Heb je uit de mond van de Meester zelf de gelijkenis niet gehoord van de wijnstok en de ranken? - Troost je: Hij eist veel van je, omdat je een wijnrank bent die vrucht draagt… Hij snoeit je, ut fructum plus afferas, opdat je nog meer vrucht zult dragen.

Natuurlijk is dit wegsnijden en snoeien pijnlijk. Maar hoe sappig zijn daarna de vruchten en hoe rijp de werken!

Als jullie je aan God willen geven in de wereld, moeten jullie meer nog dan geleerd (de vrouwen hoeven niet geleerd te zijn, verstandigheid is voor hen voldoende), geestelijk zijn, door het gebed nauw met de Heer verbonden; jullie moeten een onzichtbare mantel dragen, waarmee jullie al je zintuigen en vermogens bedekken: bidden, bidden en nog eens bidden; boeten, boeten en nog eens boeten.

Kom nou: na al je geroep van “het Kruis, Heer, het Kruis!”, blijkt dat je een kruis naar je eigen smaak wilde.

Verwijzingen naar de H. Schrift