Lijst van punten

Er zijn 10 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Deugden, menselijke  → fundament van de bovennatuurlijke.

Wees sterk. - Wees flink. - Wees een man. - En verder… wees een engel.

Zij zijn van het hout waaruit men heiligen snijdt, wordt van sommige mensen gezegd. - Afgezien van het feit, dat heiligen niet van hout zijn, is het niet genoeg van dat hout te zijn.

Nodig zijn: een stipte gehoorzaamheid aan de geestelijke leidsman en een grote volgzaamheid tegenover de genade. - Als we de genade van God en de geestelijke leidsman niet op ons laten inwerken, zal het profiel niet naar voren komen, het beeld van Jezus Christus, dat de heilige mens aanneemt.

En dat hout van zojuist “waaruit heiligen gesneden worden”, zal maar een onbewerkt, vormloos blok blijven, net goed om een vuur van te stoken… Een flink vuur, als het goed hout is!

De heiligen waren geen abnormale wezens of interessante gevallen voor psychiaters.

Zij waren en zijn normaal; van vlees en bloed, zoals jij. - En zij hebben gezegevierd.

Het is niet voldoende dat je geleerd en daarenboven een goed christen bent. - Wanneer je de grofheden van je karakter niet afslijpt en je ijver en wetenschap niet in overeenstemming brengt met goede manieren, kan ik niet inzien hoe je ooit heilig wordt. - En al ben je nog zo'n geleerde, dan zou men je ondanks je geleerdheid aan een krib vastgebonden moeten houden als een muildier.

Schijnheiligheid is ten opzichte van heiligheid, wat kwezelarij is ten opzichte van vroomheid: haar karikatuur.

Laten we niet denken, dat onze ogenschijnlijke deugd van heiligheid iets waard is, als zij niet samengaat met de gewone deugden van een christen.

- Dat zou hetzelfde zijn, als het dragen van prachtige juwelen op ondergoed.

De weg van het kind-zijn. - Overgave. - Geestelijk klein zijn. - Dit alles is geen onnozelheid, maar een sterk en krachtig christelijk leven.

Wanneer ik jou een “goed kind” noem, denk dan niet, dat ik je beschouw als schuchter en verlegen. - Als je niet flink en… normaal bent, dan zul je slechts de lachwekkende karikatuur van een apostel zijn.

Laat je gebed mannelijk zijn. - Kind zijn wil niet zeggen slap zijn.

Zorg ervoor dat niemand die met jou te maken krijgt, reden heeft om, zoals iemand eens deed, uit te roepen: “Ik heb schoon genoeg van al die fatsoenlijke mensen…”